Történelmi siker: Magyarországon 650 ezren írták alá a Minority SafePacket

Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés, Minority Safepack Initiative
Vágólapra másolva!
Megmozdult az egész ország: itt van az új nemzeti minimum! Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára vasárnap reggel az M1-en ismertette az őshonos kisebbségek helyzetével foglalkozó Minority SafePack elnevezésű kezdeményezés eredményét.
Vágólapra másolva!

Egészen elképesztő számokat ismertetett a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés kapcsán Csáky Csongor, Rákóczi Szövetség főtitkára vasárnap reggel az M1-en:

  • 1,32 millió ember írta alá a kezdeményezést, ebből a legtöbb, mintegy 900 ezer aláírás érkezett Magyarországról és a Kárpát-medence országaiból.
  • Magyarországon 643 791 ember írta alá a Minority Safe Pack-et: 385 623 aláírás érkezett papíron, 258 168 pedig elektronikus formában.
  • Összesen 11 európai ország csatlakozott az ügyhöz, Magyarországon és a Kárpát-medence országain kívül például Spanyolországból, Litvániából, Dániából és Bulgáriából érkeztek aláírások.

A főtitkár kiemelte, hogy Magyarország össznemzeti ügyként kezelte a kezdeményezést, és az ügy "történelmi sikeréből" az látszik, más közösségeknek is fontos volt az őshonos kisebbségek védelme.

A számokból kiolvasható, hogy az ország jelentős része megmozdult a kezdeményezés kapcsán, és egészen példátlan összefogás alakult ki a kérdésben.

A Minority SafePack célja, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében. Az akció sikerességéhez elengedhetetlen, hogy legalább hét uniós tagállamból minimum egymillió érvényes aláírás gyűljön össze.