Szijjártó: A választás tétje a biztonság megőrzése

SZIJJÁRTÓ Péter
Marosvásárhely, 2018. március 22. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Pro Economica Alapítvány sajtótájékoztatóján Marosvásárhelyen 2018. március 22-én. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
A biztonságos élethez való jog alapvető emberi jog, a választás tétje pedig az, hogy ezt képviselő kormány lesz-e – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi, várpalotai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A migrációs csomagot tárgyaló ENSZ és Európai Unió álláspontja szerint a migrációhoz fűződő jog alapvető emberi jog, ezzel szemben a magyar kormány a migrációt veszélyesnek ítéli meg és a magyar emberek biztonságát tartja alapvető jognak – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A választás tétje az, hogy olyan kormány lesz-e, amely azt a harcot meg akarja vívni a biztonság érdekében.

Az unió és az ENSZ számára sürgető a migrációs csomag elfogadtatása a tagállamokkal, hiszen július elsejétől a migrációt ellenző osztrák elnöksége lesz az uniónak. Éppen ezért igyekeznek megtörni a magyar ellenállást – fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Kkm

A sajtótájékoztatót követő lakossági fórumon arról beszélt, hogy nyugat-európai példa alapján a bevándorló kisebbség nem igyekezett a többségi társadalom szokásait és értékeit átvenni, hanem "párhuzamos kultúrákat alakítottak ki", aminek az lett a következménye, hogy a kisebbség ráerőltette akaratát a többségre.

A migrációt jó és hasznos valamint megállíthatatlan jelenségnek tűnteti fel az unió, ezekre a kijelentésekre azonban a magyarok rácáfoltak.

Több mint 400 ezer migráns vonult át Magyarországon, akiket a határzár felhúzásával sikerült megállítani. Azt, hogy a gazdasági és demográfiai problémáinkat hogyan kezeljük, nem egy másik országnak kell ráerőltetni a magyarokra. Bár lehetnek olyan országok, ahol a migráció jelenthet megoldást ezekre a kérdésekre, számunkra ez nem jelent alternatívát – fogalmazott.

A multikulturalizmus "sokszínűségével szemben" mi a keresztény magyar társadalom értékeiben hiszünk – jelentette ki Szijjártó Péter.

Hozzátette: a magyar álláspont szerint a határsértőket nem "mentegetni kell", hanem meg kell büntetni őket.

– közölte.