A bevándorláspárti Mellár Tamás egyre mélyebbre ássa magát

Mellár Tamás
Budapest, 2013. február 12. Mellár Tamás közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi igazgatója a Hungarian Business Leadsers Forum (HBLF) által szervezett pénzügyi konferencián, az Intercontinental Hotelban 2013. február 12-én. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Ismét alaposan szembeköpte magát Mellár Tamás, aki ugyannak a pártnak a miniszterjelöltje, amely 2003-ban elbocsátotta a statisztikai hivatal éléről. Mellár magatartását tovább fűszerezi, hogy kiderült: egy csapatban focizik azzal a Veres Jánossal, aki ellen 2004-ben még pert indított. A közismerten és bizonyítottan migránsbarát Mellár bevándorlásügyben is ordas nagyot hazudott. 
Vágólapra másolva!

Sokaknak nem okozott nagy meglepetést, hogy az eddig mindenkit eláruló Karácsony Gergely az árnyékkormányába jelölte a migránspárti Mellár Tamást. Annak ellenére nem okozott meglepetést Mellár jelölése, hogy a 2002-2010-es kormányzásuk alatt a balliberálisok még teljesen alkalmatlannak találták a KSH szocialisták által elbocsátott elnökét. Mellár mostani pálfordulása annak fényében is érdekes, hogy hosszú évekig pereskedett a balliberális kormányok ellen. Most idézzük is föl ezeket.

Mellár Tamás korábban pereskedett a szocik ellen, most egy gyékényen árul velük Forrás: MTI/Beliczay László

Amikor még perelte a ballibeket Mellár

Mellár Tamást Medgyessy Péter még 2003-ban mentette fel pozíciójából, majd pedig a KSH volt elnöke pert indított. Végül a Fővárosi Munkaügyi Bíróság úgy döntött, a miniszterelnök jogellenesen menesztette a KSH éléről Mellárt. A KSH csak hosszas pereskedés után volt hajlandó fizetni a felmentett elnöknek. Törvénysértően mentették fel a KSH elnökhelyetteseit, Soós Lőrincet és Vukovich Gabriellát is. Az ítéletben kártérítésre kötelezték a hivatalt. A bíróság azért állapított meg rendkívüli súlyú jogsértést, mert egy független országos intézmény teljes vezetését menesztették jogellenesen.

Mellár Tamás később a szocialista Veres Jánost is beperelte,

mivel az akkori pénzügyi államtitkár egy parlamenti felszólalásában úgy nyilatkozott: a KSH korábbi vezetőit többek között azért kellett meneszteni, mert a szakma alapvető tárgyszerű követelményeinek nem feleltek meg. Az államtitkár annak ellenére tette a kijelentést, hogy a Fővárosi Bíróság több ítéletében is kimondta, a KSH korábbi vezetőit indokolás nélkül és jogellenesen menesztették posztjukról.

Érthetetlen

Nagyon nehéz ügyekben képviseltem korábban Mellár Tamást a Medgyessy-kormány és Veres János volt pénzügyminiszter ellen, és egyáltalán nem volt könnyű megnyerni ezeket - mondta az Origónak Trinn Gábor ügyvéd. Közölte, nem érti azt a változást, amit korábbi ügyfele megtett, mivel

azokat segíti, akik ellen egykor küzdött.

Szilárd értékrendű embernek ismerte meg, ezért sem érti jelenlegi politikai pályafutását.

Veres Jánost is perelte Mellár Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyurcsányék ellen is aláírt

Mellár múltjából azt az epizódot is érdemes felidézni, amikor 2007-ben több neves közéleti személlyel együtt

arra kérték fel Sólyom Lászlót, hogy a kihirdetés előtt küldje el a vagyontörvényt az Alkotmánybírósághoz, előzetes normakontroll céljából.

Az aláírók kérésüket azzal indokolták, hogy az új törvény a nemzet vagyonáról szóló döntési jogot a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kinevezett tisztviselőkre, a kormány irányítása alá eső szervezetre bízza, így a közcélok ellátását szolgáló ingatlanok kiszolgáltatottá válnak a végrehajtó hatalom döntéseinek.

Ezzel elhárulnak az utolsó akadályok az állam tulajdonát képező középületek – kórházak, múzeumok, egyetemek, kormányzati épületek –, valamint a stratégiai vállalatok és a Nemzeti Földalaphoz tartozó termőföldek eladásának útjából – mutatott rá a nyílt levél, amely szerint az új vagyontörvény a legsúlyosabban sértette volna a közérdeket. Mellár pedig most annak a pártnak az egyik miniszterjelöltje, akinek az egyéni indulója között találjuk Veres Jánost is.

2010 előtt Gyurcsány Ferenc politikájával is baja votl Mellárnak, ma már nincsenek kifogásai Forrás: MTI/Mohai Balázs

Óriási hazugság

Persze nem kell sokat keresgélnünk, ha Mellártól merőben homlokegyenest ellenkező kijelentéseket találjunk. A Pesti Srácok számolt be róla, hogy az MSZP és más mikropártok által támogatott pécsi képviselőjelölt, Mellár Tamás interjút adott a Heti Válasznak, amelyben olyan kijelentést tett, hogy ő márpedig senki sem fogadna be, sőt keményebben ellenzi a bevándorlást, mint a Fidesz. Ezt a hazug mondatát emelte ki címként a Heti Válasz.

A Pesti Srácok szerint azért kellett ennyire kiemelni ezt a mondatát a "Tanár úrnak", mert Mellár ebben óriásit hazudott.

Hiszen számos korábbi alkalommal érvelt a bevándorlás és a betelepítési kvóta mellett.

A PS összegyűjtötte, hogy miket mondott Mellár nem is olyan régen a bevándorlási témában, amikor még nem volt kampány. Ekkor még úgy gondolta, hogy "meg kell tanulnunk együttélni a bevándorlással" és kvótanépszavazáson az "igen" vagyis a betelepítés támogatása mellett foglalt állást.