MSZP: kongresszus az ellenzéki összeomlás szélén

Karácsony Gergely; Fodor Gábor; Kunhalmi Ágnes; Molnár Gyula
Budapest, 2017. december 22. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula, az MSZP elnöke (b-j) a Békét, biztonságot és egy boldogabb Magyarországot 2018-ra! című sajtótájékoztatón a budapesti Vörösmarty téren 2017. december 22-én. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Ma szavazott az MSZP Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségéről és a párt országos listájáról. A kongresszusnak sok, az áprilisi választáson túlmutató döntést is meg kellett hoznia. Például arról, hogy legyen-e közös lista a Párbeszéddel, írja a Magyar Idők. Egyébként, lesz közös lista. Az ATV úgy tudja, hogy Fodor Gábornak a 70. (tehát messze nem bejutó helyet) kínáltak, de aztán - véletlenül - lemaradt a listáról. Szintén az ATV információja, hogy Kunhalmi Ágnest akarta a válaszmány a második helyre, de a kongresszus a pártelnököt tette oda.
Vágólapra másolva!

Súlyos belső konfliktusokkal terhelt időszak után az MSZP ma tartja országos kampánynyitó kongresszusát, ahol a pártnak ugyancsak súlyos, az áprilisi választáson túlmutató döntéseket kell hoznia.

A kongresszuson ugyanis elfogadják az országos listát, illetve szavaznak miniszterelnök-jelöltjük, a párbeszédes Karácsony Gergely személyéről is. Péntek este még tartott a lap cikke szerint a párt országos választmányának ülése, ahol arról döntöttek: közös listát állítanak-e a Párbeszéddel.

Amennyiben igen, úgy a szocialistáknak öt helyett tíz százalékot kell elérniük az áprilisi választáson ahhoz, hogy egyáltalán bekerüljenek a következő Országgyűlésbe.

Félnek, hogy nem lesz meg

Úgy tudjuk, a pártban elsősorban a megyei szervezetek részéről

voltak aggodalmak a magasabb küszöb megugrásával kapcsolatban,

ezért többen azt szerették volna, hogy Karácsony Gergelyék az MSZP listáján kapjanak helyet.

A napokban a Fodor Gábor vezette Liberálisok is bejelentették, hogy ha kihagyják őket az MSZP–Párbeszéd-együttműködésből, úgy készek önállóan indulni a választáson, ami tovább rontaná az „egy ellenzéki jelölt egy kormánypárti ellen" elgondolás megvalósulását.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért és az MSZP közös miniszterelnök-jelöltje és Molnár Gyula, az MSZP elnöke egy decemberi, budapesti sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Mónus Márton

Fodorék vélhetően befutó helyeket akarnak kikényszeríteni maguknak a szocialisták listáján, akik, ha a Liberálisokkal is közös listát állítanának, már 15 százalékot kellene elérniük a parlamentbe jutáshoz.

Inkább visszavonulnak

Bár az MSZP hivatalos kommunikációjában magabiztosan húszszázalékos eredményt emleget,

a párt állapotát inkább jellemzi, hogy az utóbbi időben számos emblematikus politikusa is bejelentette visszavonulását.

Legutóbb Gyöngyös polgármestere, Hiesz György adta hírül, hogy nem indul a választáson, és harminc év után kilép az MSZP-ből. Később kiderült, Hiesz azért döntött így, mert pártja Fodort indította volna helyette.

Előzőleg Bárándy Gergely közölte, hogy nem kíván indulni az áprilisi referendumon, egyúttal lemond párttisztségeiről is. „Jelen helyzetben és a jelenlegi viszonyok között, országgyűlési képviselőként, számomra vállalhatatlanná vált a folytatás" – írta Bárándy.

Fodort kikosarazták

A szocialisták pénteki választmányi ülésén nagy többséggel szavazták meg Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét. A választmányi ülésen Molnár Gyula pártelnök hivatalosan bejelentette, hogy a Párbeszéd négy egyéni körzetben indíthat jelöltet.

A választmány állítólag elsöprő többségben megszavazta, hogy az MSZP és a Párbeszéd közös listát állít. A Liberálisok részéről Fodor Gábor nem, Bősz Anett azonban befutó helyet kapott az MSZP-vel közös országos listán.

Frissítés: Elfogadta az MSZP kongresszusa szombaton a szocialisták és a Párbeszéd megállapodását a 2018-as országgyűlési választásra, végleges a lista. Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője kapta meg a 15. helyet rajta. A listán sem Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, sem a párt logója nem fog szerepelni.

Az utolsó lehet

– Ez lehet az utolsó parlamenti választás, amelyen az MSZP elindul – véli Farkas Örs politikai elemző. A szakember az M1 tegnap reggeli műsorában úgy értékelt, hogy az MSZP nagyon megosztott, a szétesés szélén áll. A fiatalok egy új, Párbeszéddel közös pártban képzelik el a jövőt, míg az „öregek", például Kovács László vagy Szanyi Tibor egy önálló szocialista párt mellett kardoskodnak – magyarázta.