Még erősebb Fidesz, még gyengébb Jobbik

Nézőpont Intézet 2018. január pártpreferencia
Vágólapra másolva!
Hét éve nem látott magasságban szárnyal a Fidesz-KDNP pártszövetség a Nézőpont Intézet januári felmérése szerint. Eközben a Jobbik mélyrepülése tovább folytatódik, a közvélemény-kutató cég 2014 óta nem mért ilyen rossz eredményt Vona Gábor pártjának. Alig több mint két hónappal a választás előtt gyakorlatilag befagytak a pártpreferenciák a balliberális oldalon, egyik párt sem tudott javítani eddigi pozícióin.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet 2018. január 3-21. között, 2000 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatása a Fidesz-KDNP további erősödését mutatta. Januárban a teljes felnőtt népesség körében 40% támogatta a kormánypártokat, ami hibahatáron felüli, három százalékpontos növekedést jelent az év végéhez képest.

Ezzel párhuzamosan a Jobbik gyengülése nem állt meg, újabb egy százalékpontot csökkenve a teljes népesség körében immár csak 7%-os a népszerűségük, ami 2014 óta a párt legrosszabb eredménye.

Az MSZP-vel változatlanul 5%, a DK-val pedig 4% szimpatizál. Az Együtt és a Liberálisok tábora 1%, míg a Párbeszéd a teljese népesség körében ezúttal sem érte el a mérhetőségi szintet. Az LMP hibahatáron belül egy százalékponttal csökkent, ezúttal 3% szimpatizál a párttal, míg a Kétfarkú Kutya Párttal változatlanul 1%, a Momentummal pedig 2%. A rejtőzködők közül csak 3% a kormányellenesek aránya.

Forrás: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet a legvalószínűbb listás választási eredményeket is megmérte, ez a következők szerint alakul:

  • Fidesz-KDNP – 54%. A kormánypártokra tehát lényegesen többen szavaznának, mint az ellenzéki pártokra összesen.
  • Jobbik – 13%. Ez azt jelenti, hogy a 2014-es listás választási eredményhez (20,7%) képest tízből közel négy biztos szavazót vesztett Vona Gábor pártja.
  • MSZP – 9%
  • DK – 8%
  • LMP – 8%
  • Momentum – 3%
  • Kétfarkú Kutya Párt – 2%
  • Együtt – 1%
  • Párbeszéd – 1%
  • Liberálisok 1%.

Mélyrepülésben az Allahot dicsőítő Vona Gábor és pártja

Ez a kutatás ráadásul még az előtt készült, hogy a Mandiner nyilvánosságra hozott egy videót, amin Vona Gábor törökül hitet tesz Allah mellett.

Vona korábban Európa utolsó reményének nevezte az iszlámot, valamint azt is közölte, nem ellenezné mecsetek építését Magyarországon.

A videón a Jobbik elnöke törökül a következőket mondja: „Mi Attila unokái vagyunk, akiknek elve az igazság, akik bátran ellenállnak a rossznak, és senkitől nem félnek, csakis Allahtól”.

Vona Gábor Allah mellett hitet tevő mondatait üdvrivalgással fogadta a feltehetően török közönség.

Egy másik videón pedig arról beszél Vona, hogy a globalizmus sötétségében számára az iszlám az utolsó fénysugár és neki „minden török a testvére”.

Majd hozzáteszi, hogy szerinte ideje példát venni a türk népekről és az iszlám emberekről.

Vona Gábor döbbenetes kijelentéseinek eredménye alighanem a következő közvélemény-kutatásokban mutatkozik majd meg, tovább lökve a mélybe az identitását vesztett, Simicska Lajosnak eladott pártot.