A Btk. módosítása fontos lépés az illegális gyógyszerkereskedelem ellen

vitamin, gyógyszer, tabletta variety female HAND ANATOMY healthcare and medicine healthcare drug remedy pharmaceutical MEDICINE AND HEALTH medical drug MEDICINE MEDICAL EQUIPMENT medical painkiller preventative healthcare unhealthy illness in
Tabletta helyett együnk több gyümölcsöt
Vágólapra másolva!
A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása nagy lépést jelent az illegális gyógyszerkereskedők elleni harcban – közölte Dr. Ilku Lívia, a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.
Vágólapra másolva!

A módosítás alapján

2018. január 1-től az illegális gyógyszerkereskedelemben való előkészületi tevékenység akár egy évnyi szabadságvesztéssel is büntethető

– mondta el Dr. Ilku Lívia.

A büntetőjog eddig nem tudta büntetni a hatóanyagok illegális terjedését Forrás: Cultura Creative/Maria Fuchs

Az indoklás szerint a legális ellátási lánc megszakításával forgalomba került gyógyszerek értékesítése büntetendő. Az utóbbi időben Magyarországon illegálisan terjedtek gyógyszerhatóanyagok, és a büntetőjog eddig nem tudta szankcionálni ezt. Fontos ez a módosítás, norvég és svéd rendészeti szervek is magyar címkés gyógyszereket fedeztek fel országaik fekete piacán, és erre felhívták a magyar hatóságok figyelmét is – fűzte hozzá.

Egy amerikai felmérés szerint a gyógyszerek tíz százalékát illegális csatornákon keresztül értékesítik a világon, az európai fertőzöttség ebből 4,4 százalék – jegyezte meg a szakértő.