Lépett a kormány: fizethetnek a Soros-szervezetek

Soros György SZEMÉLY Foglalkozás üzletember elnök FOTÓ ÁLTALÁNOS konferencia TÁRGY MŰSZAKI ESZKÖZ mikrofon SZELLEMI TEVÉKENYSÉG beszél MOZOG gesztikulál Brüsszel, 2014. november 7.
Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fun
Brüsszel, 2014. november 7. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke beszél a Jó reggelt Európa – Most vagy soha elnevezésű konferencián Brüsszelben 2014. november 7-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
Újabb, az illegális bevándorlás elleni törvénytervezetet készített a kormány: az előterjesztés adatszolgáltatásra kötelezné az illegális migráció támogatóit, 25 százalékos illetékkel terhelné a külföldről származó támogatásaikat, továbbá lehetővé tenné, hogy az idegenrendészeti távoltartás intézményével sújtsák a bevándorlást szervező állampolgárokat - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

Újabb, az illegális bevándorlás elleni törvénytervezetet készített a kormány: a társadalmi vitára kerülő előterjesztés adatszolgáltatásra kötelezné az illegális migráció támogatóit,

25 százalékos illetékkel terhelné a külföldről származó támogatásaikat,

továbbá lehetővé tenné, hogy az idegenrendészeti távoltartás intézményével sújtsák a bevándorlást szervező állampolgárokat - közölte Pintér Sándor belügyminiszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a "Stop Soros" névvel illette a törvénycsomag-tervezetet. Pintér Sándor indoklásul azt mondta: meg kell alkotni azokat a jogszabályokat, amelyek alapján eleget lehet tenni a nemzeti konzultáció eredményének, amiben 2,3 millió ember mondott nemet az illegális migrációra.

Újabb, illegális migráció elleni törvénytervezetet bocsát társadalmi vitára a kabinet Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az elképzelésekről a belügyminiszter kifejtette: a tervek szerint a törvénytelen migráció elősegítésében szerepet vállalók adatszolgáltatását a bíróságnál kell majd elvégezni, amely ezt egy folyamatosan ellenőrizhető, megtekinthető nyilvántartásba fogja venni. Emellett ha ilyen szervezetek többségében külföldről kapnak pénzt, akkor

az ilyen külföldi összegek után 25 százalékos illetéket kellene fizetniük, a pénzt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedné be.

Ezek betartását - folytatta - a tervezet szerint az ügyészség fogja ellenőrizni, ha pedig jogsértést talál, akkor arról értesíti a bíróságot, és javaslatot tesz a szankcióra, amelyről majd a bíróság dönthet.

Cél továbbá, hogy az illegális migrációt támogató személyeket is meg tudják akadályozni ebben a tevékenységükben. Ezért lehetőséget teremtenének arra, hogy az ilyen külföldi állampolgárokat az idegenrendészeti távoltartás intézményével távol tartsák Magyarországról.

A magyar állampolgárokat csak a schengeni külső határok 8 kilométeres övezetéből lehetne távol tartani -

közölte Pintér Sándor, hozzátéve: diplomatákra, ENSZ-képviselőkre nem vonatkozhatna a távoltartás, ahogyan azokra az országgyűlési képviselőkre sem, akiknek az említett területen feladatuk lehet.

A tárcavezető kérdésre megerősítette: magyar állampolgárokat nem lehet kitiltani Magyarországról, külföldiek esetében viszont előfordulhat. A belügyminiszter csütörtökre ígérte a tervezet szövegének nyilvánossá tételét, Kovács Zoltán pedig azt mondta,

a három javaslatból álló "Stop Soros" törvénycsomaggal a kormány megtette, amit megtehetett,

előkészítette a megváltozott körülményekhez szükséges előterjesztést.

Példa az illegális migráció szervezésére

A társadalmi vita előbb lesz, mint a parlamenti vita – mondta Pintér Sándor. A törvénytelen bevándorlás elősegítőiről szól a törvénytervezet – tette hozzá a belügyminiszter. Példaként hozta föl, hogy szervezésnek számít, ha valaki egy mobiltelefont ad egy illegális migránsnak azzal a céllal, hogy megmutassa, hogyan kell eljutni például Svédországba – tette hozzá.

Pintér Sándor arról is beszélt, hogy magyar állampolgárt nem lehet kitiltani Magyarországról. Mindehhez Kovács Zoltán azt mondta,

hogyha Soros Györgyről kiderül, hogy folytat ilyen tevékenységet, akkor a törvény rá is vonatkozni fog.

Pintér Sándor egy kérdésre azt mondta, hogy akkor fognak a hatóságok vizsgálatot folytatni szervezetekkel szemben, ha a törvény hatályba lép. Eddig természetesen a magyar hatóságok semmilyen vizsgálatot nem folytattak – tette hozzá.