Nincs élet a parlamenten kívül

Fekete-Győr András, Momentum Mozgalom
Fekete-Győr András (k)
Vágólapra másolva!
A parlamenten kívüli erők közül egyelőre egynek sincs esélye arra, hogy tagja legyen az új Országgyűlésnek – így értékelte Kiszelly Zoltán a parlamenti képviselettel nem rendelkező erők esélyeit. A politológus szerint 2018-ban is számtalan párt fog indulni a választáson, köztük számos úgynevezett „bizniszpárt”.
Vágólapra másolva!

A választáshoz közeledve fokozódik a politikai aktivitás, ami a működő demokrácia fokmérője is egyben – mondta Kiszelly Zoltán az Origónak a parlamenten kívüli erők 2017-es évéről.

Új politikai pártként a Momemntum Mozgalom az olimpiai álom legyilkolásával tudta a legnagyobb politikai sikert felmutatni.

Ehhez persze kellett a balliberális média hangulatkeltése a vizes vb ellen és a már meglévő balliberális ellenzéki pártok támogatása az aláírásgyűjtés során – tette hozzá.

Fekete-Győr Andrásék az olimpiai álom lerombolásával törtek be Forrás: MTI/Marjai János

Eldobott festékesdoboz

Kiszelly szerint a politikai mozgalmak közül a Közös Ország Mozgalom tudta még tartósan átlépni az ingerküszöböt. Gulyás Márton politikai aktivista, más olvasatban provokatőr a Soros-egyetem körüli tüntetésekre ült rá, és eldobott festékesdobozával új lendületet adott Haraszti Miklós ex-szdszes politikusnak a választási rendszer arányossá tételéről szóló, addigra elhalt ötletének. A közhangulatot ez a mozgalom is jól megragadta, és több korábbi példa (például a Szolidaritás Mozgalom) alapján tudta a pártokat maga előtt terelni, amelyek most sem voltak érdekeltek a bevett politikán kívülről érkező javaslat átvételében és megvalósításában – mondta az elemző.

Kiszelly elmondta,

2018-ban is számtalan párt fog indulni a választáson, köztük számos úgynevezett „bizniszpárt”.

Az új pártok közül a Momentumnak van legnagyobb esélye az egyszázalékos küszöb saját erőből való átlépésére. Az Új Kezdet az LMP-vel közösen indul, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt az MSZP, a MoMa a DK listáján, így ezek is biztosan ott lesznek a következő Országgyűlésben. Más új, vagy kisebb párt jelenleg nem látszik erre esélyesnek.

Gulyás Márton a botrányaival hívta fel magára a figyelmet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Stabilitás és kiszámíthatóság

A stabilitás és kiszámíthatóság központú magyar választási rendszer nem kedvez a pártrendszer gyors átalakulásának, mégis van mozgás a parlamenti patkóban. 2010 előtt pártszakadással „jutottak be” új pártok a parlamentbe, míg 2010-ben az LMP és a JOBBIK alanyi jogon jutott be – mondta az elemző.

A nyugat- és dél-európai tapasztaltok alapján vagy a hosszú mozgalmi előélettel rendelkező pártok jutnak be (Syriza, vagy Podemos, nálunk a már említett LMP és Jobbik), vagy egy (több) régi párt berogyásával keletkező vákuumot tölt be egy, a média által felkapott új szereplő (Pawel Kukiz, Emmanuel Macron) – zárta szavait Kiszelly Zoltán.