Vona Gábor mélyponton: gyurcsányi mélységekben a népszerűsége

Janiczak Dávid; Volner János; Z. Kárpát Dániel Gábor; Sneider Tamás; Toroczkai László; Vona Gábor; Fülöp Erik, Jobbik, elnökség
Vona Gábor, a Jobbik újraválasztott elnöke (b2) távozik a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatóról a Budapest Kongresszusi Központban 2016. május 29-én. Mögötte a megválasztott alelnökök (b-j): Janiczak Dávid, Z. Kárpát Dániel, Sneider Tamás, Toroczkai László, Volner János és Fülöp Erik
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor messze a legnépszerűbb pártelnök a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A két legnépszerűtlenebb pedig Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor, akiket a magyarok több mint fele határozottan elutasít.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet 2018. január 15. és 18. között, 1000 fő megkérdezésével készített felmérést a hazai pártelnökök/miniszterelnök-jelöltek népszerűségéről.

A kutatás szerint a következőképpen alakultak a pártvezetők szimpátiamutatói:

  • Orbán Viktor (Fidesz) – 54%
  • Karácsony Gergely (Párbeszéd) – 43%
  • Vona Gábor (Jobbik) – 30%
  • Gyurcsány Ferenc (DK) – 22%.

A közvélemény-kutató cég elemzői kiemelték, hogy ugyan a baloldali szavazók 78 százaléka szeretné fontos politikai pozícióban látni Gyurcsány Ferencet, azonban a többi párt támogatói egységesen ellenzik személyét, akárcsak a rejtőzködők. Az elemzés arra jut, hogy a bukott kormányfő ennek köszönheti rossz helyezését. Hasonló a helyzete Vona Gábornak, akit a felmérések szerint a visszaszorulóban lévő Jobbik-tábor 91 százaléka kedvel, azonban a többi párt támogatóinak közel 80 százaléka elutasít. Beszédes, hogy Gyurcsány Ferencet és Vona Gábort a magyarok több mint fele nem szeretné fontos pozícióban látni. Nem javít a Jobbik és vezetőjének helyzetén az a tény, hogy ez a felmérés még azelőtt készült, hogy nyilvánosságra kerültek volna Vona iszlámhoz fűződő szoros kapcsolatát leleplező videók, dokumentumok. Ezekről itt, itt és itt írtunk.

A botrányok nem maradtak következmények nélkül: egyre többen követelik a Jobbikon belül, hogy Vona helyett Volner János, jelenlegi alelnök vezesse a párt 2018-as országgyűlési listáját.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc a két legnépszerűtlenebb és legelutasítottabb pártelnök. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A lista élén Orbán Viktor Fidesz-elnök áll, aki egyedül tudja maga mögött a magyarok több mint felének (54 százalék) a bizalmát. A legkevésbé elutasított pártelnök Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, de ennek az alacsony mutatónak a hátterében az állhat, hogy ismertsége 19 százalékponttal elmarad a hivatalban lévő miniszterelnökétől.

Tízből közel négy szavazója otthagyta a Jobbikot

A Nézőpont Intézet tegnap is jelentkezett egy közvélemény-kutatással, amely szerint a Jobbik tovább zsugorodott. A párt az év végi mélypontjához képest is tovább gyengült januárban: a Jobbikra a teljes népesség körében mindössze 13 százalék voksolna. Ez azt jelenti, hogy a 2014-es listás választási eredményhez (20,7 százalék) képest tízből közel négy biztos szavazót vesztett Vona Gábor pártja. Ezzel párhuzamosan a Fidesz-KDNP pártszövetség szárnyal, hét éve nem mért ilyen jó eredményt nekik a Nézőpont Intézet. A kormánypártok a teljes népesség körében 40 százalékos, a legvalószínűbb listás választási eredmény tekintetében 54 százalékos támogatottsággal bírnak.