Ekkora többsége lenne a Fidesznek, ha most választanánk

Vágólapra másolva!
Kétharmados többséget szerezne a Fidesz-KDNP az év végén közzétett közvélemény-kutatások összesített eredménye alapján az Országgyűlésben, ha most lennének a választások – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. A kétfarkú kutyák és a Momentum önálló indulása még komoly fejfájást okozhat a balliberális oldalon, mivel mindkét párt Budapesten és a nagyvárosokban vehet el értékes szavazatokat, bár egyelőre a 2014-es baloldali összefogók sem tudtak megállapodni. 
Vágólapra másolva!

A 2017. november-decemberi felmérések alapján kétharmados többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. Becslésünkhöz nyolc intézet (a Nézőpont Intézet, az ZRI Závecz, a Publicus Intézet, a Republikon Intézet, a Medián, az Iránytű Intézet, a Tárki és a Századvég) számait használtuk föl. A mandátumszámok meghatározásához a feltételezett listás eredményeket vettük figyelembe.

A Fideszről egyébként 2006 júniusában jelent meg utoljára olyan kutatás, ahol a második helyen álltak.

105 helyen is nyerhet a kormánypárt

A nyolc intézetnél a biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP összevont támogatottsága 50,75 százalék volt. A második helyen a Jobbik állt 14,75 százalékkal, a harmadik helyen az MSZP végzett 11,5 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 7,5, az LMP 7,5, az Együtt 2, a Párbeszéd 0,5. A becslésünket úgy készítettük el, hogy a 2014-es országgyűlési választáson együtt induló alakulatok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, MLP) eredményeit összeadtuk (21,5 százalék). Bár az ellenzéki tárgyalások mostani szakaszában úgy tűnik, hogy az MSZP és a DK külön listán indul, de ez a következő időszakban még változhat.

A mostani mandátumbecslésünkben, azokban a nagyvárosi körzetekben, ahol a Fidesz és a baloldal közötti különbség a kormánypártok javára öt százalékponton belül volt, ott a mandátumot a baloldalnak adtuk. Mindezek alapján

a Fidesz–KDNP 143, a közös baloldal 28, a Jobbik 19, az LMP pedig 9 mandátumot szerezne az új parlamentben.

A baloldal csak egy egyéni kerületet nyerne, Angyalföld-Újlipótvárosban diadalmaskodnának. 2014-ben egyébként tíz egyéni kerületet nyertek a baloldali erők.

Forrás: Origo

Két kis ballib párt még bekavarhat

A mandátumbecslés is azt mutatja, hogy a 2014-es országgyűlési választás óta nem változtak érdemben az erőviszonyok. A budapesti körzetekben direkt felfelé módosítottuk a baloldal várható eredményét (vagyis, akkor is baloldali győzelemmel számolunk, ha a Fidesz 5 százalékkal vezet, azért, hogy megnézzük, mi az az eredmény, amit a számukra legeslegjobb esetben elérhetnek), mivel 2014-ben is a fővárosban érte el a legjobb eredményét a balliberális ellenzék. Egyébként 2017-ben az időközi választásokon a baloldal csak egy budapesti körzetben tudott győzni, míg a vidéki városokban vagy nem indult el, vagy pedig súlyos vereséget szenvedett.

A kétfarkú kutyapárt még komoly fejfájást okozhat a baloldalon Forrás: Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Az év végi kutatásokba egyébként még a Momentum Mozgalom ért el 2,1 százalékos támogatottságot, valamint a Kétfarkú Kutyapárt 1,12 százalékot. Az ő eredményeiket nem számítottuk bele a közös baloldali indulásba, mivel

korábban többször is kijelentették, hogy nem kívánnak a 2014-ben is megbukott pártokkal közösen indulni.

A kétfarkú kutyák és Momentum Mozgalom a külön indulást annyira komolyan gondolja, hogy a jelöltjeiket már el is kezdték bemutatni Budapesten és a nagyvárosokban. Ezen erők sorsa majd az ajánlások gyűjtése idején dől majd el, valamint, hogy a balliberális oldalról érkező nyomást képesek lesznek-e kibírni a választások napjáig.

Egyelőre nincs összefogás

2017 utolsó hónapja világosan megmutatta, hogy egyelőre nem lesz közös baloldali listaállítás. A baloldali összefogásnak minden bizonnyal nem lesz része az LMP és a Momentum sem, mivel mindkét párt illetékes testülete az önálló indulás mellett döntött.

Szintén nem lesz része az összefogásnak a Jobbik, mivel az MSZP többsége elvetette ezt a megoldást.

Gyurcsány nem akar Molnárral közös listán szerepelni Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Miután az MSZP megtalálta magának Karácsony Gergelyt úgy tűnik, hogy a mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd politikusai a szocik listáján indulnak majd, míg az Együtt önállóan vág neki a választásnak. A Demokratikus Koalíció is önálló listával indul majd, de koordináltan állít egyéni jelölteket az MSZP-vel. A szocik a mostani állás szerint 60 helyen indíhatnak úgy jelöltet, hogy a DK nem indít rájuk, míg a DK 46 helyen.