Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Plagizált, csalt az Index

Vágólapra másolva!
Plágiumba keveredett az Index.hu, a Simicska Lajos-közeli portál elnézést kért az eset miatt.
Vágólapra másolva!

Közleményt jelentetett meg az Index ma reggel annak kapcsán, hogy a szombat esti vezető anyaguk plágium volt. A cikket egy külső szerző jegyezte, és a Móricz Zsigmond körtéren a 30-as években nyílt Sanghay bár történetéről szólt. A cikk megjelenése után Saly Noémi helytörténész a Facebookon, majd az Indexnek közvetlenül is jelezte, hogy

a cikk lényegében a Hopp Ferenc Múzeum „Sanghay – Shanghai" kiállításának katalógusába írt tanulmányából van összeollózva.

A két szöveg összevetése alapján egyértelmű volt, hogy Saly észrevétele jogos, az Index saját értékelése szerint is a cikk gondolatmenete "mindvégig a katalógusszöveget követi úgy, hogy némi stiláris változtatásokkal a bekezdések túlnyomó része onnan lett átemelve, miközben saját munkát keveset tartalmaz".

A portál most úgy fogalmaz, hogy bár a szerző a cikk végén köszönetet mond Saly Noéminek a segítségért ez azonban nem menti fel az alól, hogy más munkáját a sajátjaként tüntette fel. Hozzátették, hogy a plágium súlyosan sérti a szellemi tulajdon védelmének szabályait is, a tanulságokat levonták, és elnézést kérnek az érintettektől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről