Donald Trump kiosztotta a Hamis Hírek díjakat

Vágólapra másolva!
Fake News (Hamis Hírek) Díjat adott jónéhány liberális médiumnak, közte a CNN hírtelevíziónak, a The New York Times és a The Washington Post című lapok munkatársainak szerdán Donald Trump amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Az elnök Twitter-üzenetben közölte: "és a Hamis Hírek győztesei..." és e mondathoz egy, a Republikánus Országos Bizottság (a republikánus párt vezetése) internetes honlapjához vezető linket csatolt.

A honlap - amelyre bárki beléphet, jelszó nélkül - ezzel a mondattal kezdődik: "2017 a könyörtelen elfogultság, a tisztességtelen tudósítások és az arcátlan hamis hírek éve volt".

Majd a Donald Trump által kiemelt hamis médiatörténetek olvashatók. Az összeállítás tíz történetet idéz fel, amelyek mindegyike vezető amerikai balliberális oldalakon jelent meg. A felsorolt sztorik a CNN hírtelevízióban, az ABC televízióban, a The New York Timesban, a The Washington Postban és a Time magazinban kaptak teret. Az elnök olyan történeteket választott ki, amelyekről maguk a médiumok is beismerték a tévedést, és nyilvánosan korrigáltak is. Donald Trump mindegyiknél felsorolta, hogy mi a baja velük.

Felidézte például az ABC televízió munkatársa, Brian Ross riportját, amelyben az oknyomozó újságíró azt állította, hogy Donald Trump még elnökjelöltként kifejezetten utasította Michael Flynnt, későbbi nemzetbiztonsági tanácsadóját a kapcsolatfelvételre Moszkvával. Az ABC bocsánatot kért, Rosst pedig négy hétre felmentette a munkavégzés alól.

A "kitüntetettek" listáján szerepel Paul Krugman közgazdász, a The New York Times publicistája, akiről a honlap megemlíti: "a Trump elnök elsöprő győzelmét hozó választások éjszakáján azt írta, hogy a gazdaság ezután soha nem tér magához". A valóságban a Wall Street rekordot rekordra dönt.

"Kitüntetést" kapott a Time magazin sztorija is, amely arról szólt, hogy Donald Trump első elnöki döntése az volt, hogy kivitette az Ovális irodából ifjabb Martin Luther King mellszobrát, és Hamis Hírek Díjat kapott a CNN hírtelevízió is, azért a hamis riportjáért, amelyben azt állította, hogy ifjabb Donald Trumpnak hozzáférése volt a WikiLeaks meghackelt dokumentumaihoz.