Ezt lehet tudni az egyik legdurvább magyarországi robbantásról

Teréz körúti robbantás P. László
Feltételezett Teréz körúti robbantó a Budai Kózponti Bíróságon 2017 április 320-án.
Vágólapra másolva!
Egy férfi 2016 szeptemberében bombát robbantott a budapesti Teréz körúton. A robbantásban két rendőr sérült meg. Az országos rendőrfőkapitány már másnap arról beszélt, hogy a támadás célpontjai a kollégái voltak. A 24 éves férfit egy hónapon belül elkapta a rendőrség, több mint egy éve előzetes letartóztatásban van. Az ügyészség pedig tavaly decemberben vádat emelt ellene. Az egyik legbrutálisabb magyarországi támadás legfontosabb mozzanatait szedtük össze.
Vágólapra másolva!

Hatalmas robbanás rázta meg Budapestet 2016 szeptemberében. A Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésnél robbantottak fel egy bombát az egyik földszinti üzletnél. A rendőrök kiürítették a környező lakóházakat, szórakozóhelyeket és szállodákat, valamint lezárta a teljes körutat a Wesselényi utca és az Oktogon között. A helyszínen nagy volt a pánik, a robbanásban két rendőr megsérült, az egyikük súlyosan.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szűk egy hónap nyomozás után a rendőrség elkapta a feltételezett robbantót Keszthelyen.

Egy cselt kellett bedobniuk, a feltételezett robbantó anyjától egy szondáztatás után vettek DNS mintát, amit összehasonlítottak a táskán talált nyomokkal, és egyezett a két minta.

A férfit még aznap Budapestre vitték. Októberben került először előzetes letartóztatásba, akkor több ember, hivatalos személyek elleni előre kitervelt gyilkossággal és robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsították, amiért akár életfogytiglani büntetést is kaphat P. László. A házkutatás közben még több robbanóanyagot találtak nála, így nem lehetett kizárni, hogy újra robbantott volna, és a nagy büntetés miatt azt sem, hogy elszökik, ezért a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.

2016 októbere óta a mai napig folyamatosan előzetesben van.

Közben pszichológiai vizsgálatokat is végeztek rajta, és megállapították, hogy normális, tehát büntethető. Az akkori ügyvédje, Brunner Tamás azt mondta, ez nem befolyásolja az ügyet.

A robbantó tavaly februárban törte meg a csendet és beismerő vallomást tett.

Elismerte, hogy ő készítette a bombát, ő választotta ki a helyszínt, és hogy ő robbantott.

Az ő táskájának a maradványait találták meg a robbanás után a rendőrök, valamint azt is bevallotta, hogy nem volt társa. Azt még mindig nem tudtuk ekkor, hogy miért robbantott P. László.

Nem sokkal később, hogy a robbantó beismerő vallomást tett, március elején az ügyvédje, Brunner Tamás nem védte tovább, helyette Szikinger István lett P. László ügyvédje.

Júniusban kiderült, hogy miért robbantotta fel a táskájába rejtett bombát P. László a Teréz körúton.

A rendőrök fegyverét szerette volna megszerezni, mert nem érezte magát biztonságban, nem e világi erők próbálták meg rá erőltetni az akaratukat állítása szerint.

P. Lászlót kétszer vizsgálták az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, ahol épelméjűnek minősítették. Csak azért nem vette el a sérült rendőrök fegyvereit, mert a robbanás nagysága őt is meglepte, és ijedtében elmenekült.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Augusztusban már terrorcselekmény előkészítésével is meggyanúsította az ügyészség P. Lászlót, mert a robbantás után egy e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amiben azzal fenyegetőzött, ha nem kap egymillió eurót, akkor még több, nagyobb bombát fog felrobbantani.

Az ügyvédje szerint nem P. László írta a levelet, nem tartja kizártnak, hogy valaki más használhatta a védence számítógépét. Arra hivatkozott, hogy egy olyan szó áll a fenyegető levélben, amit a robbantó soha sem használt. Ez a szó a „szeg", amit szög helyett írtak a levélben.

Decemberben azzal hallatott magáról a 24 éves P. László, hogy egyszemélyes cellát követelt magának a börtönben, mert - ahogy fogalmazott

Szikinger István arról nem beszélt, hogy pontosan milyen betegség miatt kell szakorvosi ellátás a védencének.

December 8-án vádat emelt az ügyészég P. László ellen, előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy ellen, több ember életét veszélyeztetve elkövetett gyilkossági kísérlettel, robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaéléssel, valamint terrorcselekmény előkészítése miatt.

Könnyen elképzelhető, hogy élete végéig börtönbe zárják. Az elsőfokú ítélethirdetésig előzetes letartóztatásban marad.

A robbanásban megsérült két rendőr, Andirkó Szabina és Vantara László törzsőrmesterek felépültek, és idén júniusban újra szolgálatba álltak.