Morvai Krisztina szakít a Jobbikkal

Vágólapra másolva!
A Jobbik európai parlamenti képviselője nem sokkal ez előtt bejelentette, hogy szakít a pártjával, és 2019 után, a jelenlegi mandátumának a lejártakor már nem kíván a színeikben politizálni. Abból lett elege, hogy Vona Gáborék elvtelenül összefognának mindenkivel a hatalomért.
Vágólapra másolva!

Morvai Krisztina ma koradélután bejelentette, hogy közel 10 év után szakít a Jobbikkal - az erről szóló közleményét a saját honlapján hozta nyilvánosságra. A párt európai parlamenti képviselője, egyben az egyik legismertebb arca azzal indokolta a döntését, hogy Vona Gábor politikai helyezkedésének eredményeképp a Jobbik eltávolodott attól az értékrendtől, amely a számára továbbra is változatlan.

Gaudi-Nagy Tamás, Morvai Krisztina és Vona Gábor. Utóbbi magára maradt Forrás: MTI/Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet

Morvai azt írta, hogy elkeserítik azok a vádak, amelyek szerint azért hagyja ott a Jobbikot, mert a párt nem akarja őt újra elindítani a 2019-es európai parlamenti választásokon, ezen pedig megsértődött. "Ezek azt sugallják, hogy Magyarországon egy politikus csak személyes érdekei által motiváltan dönthet" - jegyezte meg. E helyett a háttérben az áll, hogy a politikus képtelen azonosulni azzal a jobbikos stratégiával, amely arról szól, hogy olyan politikai erők szövetkezzenek a 2018. évi választásokra, illetve Magyarország irányítására, amelyeket

semmi más nem köt össze, mint a Fidesz és Orbán Viktor elleni szenvedélyes gyűlölet.

Ez számára azért is vállalhatatlan, mert meghatározó szerepet játszott a 2006-os rendőrterror idején az emberi jogi jogsértésekkel feltárásában, és úgy látja, hogy ezeket a súlyos törvénytelenségeket a balliberális értelmiség azóta is tagadja, a felelősségét pedig nem ismerte el.

Azt is aláhúzta, hogy visszautasítja annak a Magyarországra leselkedő veszélynek az eljelentéktelenítését, amely az EU migrációs politikája és a "Soros-terv" miatt áll fenn. Kijelentette, hogy ellenzi ezeket a folyamatokat, illetve a Jobbik szerepvállalását ezekben a folyamatokban. Szerinte ugyanis

elfogadhatatlan, hogy a Jobbik az értékrendje és elvei feladásával kér szavazatokat.

Mi következik

Morvai bejelentése arról szól, hogy nem vállal a Jobbik színeiben sem képviselőjelöltséget, sem egyéb politikai tisztséget. Mivel a magyar jogszabályok nem adnak arra lehetőséget, hogy egyénileg függetlenként induljon a 2019-es EP választáson, a politikai pályafutása két év múlva, a jelenlegi mandátuma lejártakor véget ér. Aláhúzta, hogy a jelenlegi kormánypártok részéről semmiféle felkérést nem vár. "Örömmel térek vissza az egyetemi docensi munkakörömbe, ahol egyébként jelenleg is dolgozom a képviselői munkám mellett" - írta.