Perceken múlt, több mint százan majdnem megfulladtak Mórahalmon

Vágólapra másolva!
Legalább 106 embert zsúfoltak be embercsempészek egy kis teherautóba. Perceik voltak már csupán, mielőtt kiszabadultak. A teherautó sofőrjét most 12 évre ítélték, de a megbízókat, a banda vezetőit soha nem kapták el.
Vágólapra másolva!

Az ítélet szerint a férfi 2015-ben megbízóikkal – akiket nem tudtak elfogni - megegyeztek abban, hogy Szerbiából Magyarországra csempésznek migránsokat.

A férfi feladata az volt, hogy az előre megbeszélt időben egy előre megbeszélt helyen a migránsokat felvegye és az M5-ös autópályán Ausztriába vigye őket.

Társának az volt a feladata, hogy előtte menjen egy kocsival, és ha rendőröket lát, azonnal telefonáljon. A férfinak ezért 300 eurót, társának 100 eurót ígértek.

A férfi a megbízás szerint fel is vett 26 embert, akik korábban illegálisan lépték át a szerb-magyar zöldhatárt. Néhány órával később elindult Nickelsdorf felé.

Még ugyanezen a napon újabb megbízást kapott. Minden az előző napi forgatókönyv szerint zajlott. Csakhogy akkor legkevesebb 106 embert vett fel, akik addig az út melletti erdőben vártak.

Őket korábban több csoportban hozták Magyarországra Szerbiából az embercsempészek.

A teherautó raktere, ahová beszálltak 5 méter hosszú, 2 méter széles és két és fél méter magas volt, szellőzés nem volt benne. A felszállást után az ajtót csak a bent lévőkre rányomva sikerült becsukni.

Néhány perccel az indulás után a migránsok verni kezdték a raktér fémborítását, míg mások késekkel a borítást megbontva, a fémfelületet átvágva próbáltak levegőhöz jutni.

Többen az eszméletüket is elveszítették, mielőtt a teherkocsi beért volna Mórahalom belterületére. Életveszélyben voltak.

A férfi nem sokkal később behajtott egy mórahalmi parkolóba, kiszállt, és anélkül ment el, hogy a teherautó ajtaját kinyitotta volna. Beszállt társa autójába, és hazament.

A migránsok dörömbölését egy közeli pékség dolgozói hallották meg, és azonnal hívták a rendőröket. Mire a rendőrök kiértek, a raktérbe zsúfoltaknak sikerült a kétszárnyú ajtó egyik szárnyát kifeszíteni és kimászni. Ha ez nem sikerül nekik, 25 percen belül meghaltak volna.