Orbán Viktor: Kína felemelkedése hosszú ideig meghatározza a világgazdaság alakulását

Orbán Viktor; LI Ko-csiang
Budapest, 2017. november 28. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő tárgyalásuk után az Országházban 2017. november 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Egy új világgazdasági korszak megnyilvánulását látja Magyarország Kína felemelkedésében, amely hosszú ideig domináns eseménye lesz a világgazdaság alakulásának - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján, Budapesten kedden. A versenyben az ázsiai országgal való együttműködésért a közép-európai országok között Magyarország helyzete a legjobb, hiszen régiós viszonylatban a legtöbb export innen irányul Kínába, a legtöbb beruházás Kínából pedig ide érkezik, mondta el a miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor megjegyezte:

a kormány az új helyzetet felismerve levonta a következtetéseket, és 2010-ben meghirdette a keleti nyitás politikáját.

Orbán Viktor miniszterelnök katonai tiszteletadással fogadja Li Ko-csiang kínai kormányfőt a Kossuth téren. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azóta is Magyarország "minden kérdésben elsőként mozdul meg", elsőként üdvözölte az "Egy övezet egy út" nevű elnöki programot, elsőként vett részt az erről szóló tanácskozáson és írta alá a megállapodást a témában - mondta el Orbán Viktor.

A miniszterelnök az AFCA első globális konferenciáján arra is kitért, hogy a 2008-as válság eredetéről a mai napig kétféleképpen gondolkodnak az európai országok vezetői. Egyesek szerint a krízis háttere konjunkturális volt, ami azt jelenti, hogy "a dolgok majd visszabillennek a helyükre, nincs tennivaló"

Magyarország a másik csoportba tartozik, azok közé, amelyek szerint a válság szerkezeti jellegű volt, és reformokra van szükség ahhoz, hogy a kontinens versenyképes maradjon.

-mondta el Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök katonai tiszteletadással fogadja Li Ko-csiang kínai kormányfőt a Kossuth téren. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kína gazdasága rohamosan nő, aminek óriási lesz az importigénye, és a kínai termelési kapacitások kihelyezésére is szükség lesz a jövőben - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök. Az országok versenyében ezekért a lehetőségekért Magyarország jó startpozícióban van.

A versenyben az ázsiai országgal való együttműködésért a közép-európai országok között Magyarország helyzete a legjobb, hiszen régiós viszonylatban a legtöbb export innen irányul Kínába, a legtöbb beruházás Kínából pedig ide érkezik - mondta Orbán Viktor.

Ezen kívül alacsonyak az adókulcsok, ideológia helyett józan észre épül a gazdaságpolitika, a földrajzi elhelyezkedés kedvező és a két ország kölcsönösen tiszteli egymást - tette hozzá.

Az AFCA létrehozására a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang tett javaslatot tavaly márciusban, a gazdasági és pénzügyi együttműködésre vonatkozó párbeszéd felgyorsítása érdekében. A szövetség előkészítésében és alapításában meghívott szereplőként részt vett a Magyar Bankszövetség is.

Az eddig kialakított kínai-magyar együttműködést minden tekintetben sikerült megerősíteni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban a Li Ko-Csiang kínai kormányfővel folytatott hivatalos tárgyalása után.

Budapest, 2017. november 28. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő tárgyalásuk után az Országházban 2017. november 28-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A megbeszélést követő sajtónyilatkozatában - Li Ko-Csiang társaságában - a kormányfő azt mondta: minden európai ország szeretne részt venni Kína hatalmas fejlődésében.

- hangoztatta. A miniszterelnök megjegyezte,

a Kínába irányuló magyar export tavaly mintegy 600 milliárd forintot tett ki, ami magyar léptékkel mérve rendkívül fontos.

Kína gazdasága a következő években 6-7 százalékkal fog bővülni, ami hatalmas méretű növekedés, és azt is jelenti, hogy Kínának óriási importra lesz szüksége, továbbá jelentős termelési kapacitásai jönnek létre, így pedig kínai vállalatok a világ számos helyén valósítanak majd meg beruházásokat - fejtette ki Orbán Viktor.

Budapest, 2017. november 28. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2017. november 28-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A mostani magyar-kínai megállapodások közül megemlítette, hogy Magyarország kukoricát és mézet szállíthat az ázsiai országba. Emellett

a magyar Eximbank 500 millió dolláros hitelkerethez jut, amelyet kihelyezhet a magyar gazdaságba;

a BorsodChem 217 millió dolláros beruházási hitelt kapott, "ez jó hír Kazincbarcikának"; és megnyílt egy 20 millió dolláros fejlesztés lehetősége a Komáromban lévő kínai elektromosbusz-gyár esetében, "ez jó hír a komáromiaknak" - sorolta, kiemelve egy sárvári és egy szegedi érintettségű magánmegállapodást is: egy nagy termálprojektet, illetve egy 40 millió dolláros textiláru-értékesítést. Előbbi jó hír a sárváriaknak, utóbbi pedig jó hír a szegedieknek - jegyezte meg.

A kétoldalú budapesti tárgyalásokat értékelve a kormányfő azt is mondta, hogy a korábban elhatározott közös projekteket "sikerült a megvalósítás döntő pontjain átsegíteni", és

megindították a tárgyalásokat a következő évek magyar-kínai együttműködéséről is.

Magyarország és Kína között kölcsönös a tisztelet - jelentette ki.

Magyarországot jellemezve hangsúlyozta: versenyképes a gazdasági szabályozó és adókörnyezet, "ideológiák helyett józan észre alapozzuk a politikánkat", és jó az ország földrajzi elhelyezkedése.

itt olyan fejlesztéseket lehet végrehajtani, amelyek egy 4 százaléknál is nagyobb gazdasági növekedést eredményeznek" - mondta. Jelezte ugyanakkor, hogy sok olyan beruházást kellene végrehajtani, amelyhez elegendő tőke sem a magyar gazdaságban, sem az Európai Unióban nincs már. Ezért is finanszírozzák például a Budapest-Belgrád-vasútvonalat kínai részvétellel, és számos ilyen fontos projekt van még, amely kínai közreműködéssel valósítható meg - tette hozzá.

Li Ko-Csiang kiemelte: az elmúlt években jó irányba mozdult el a két ország együttműködése, és

Kína azt szeretné, ha Magyarország még fontosabb célpontja lenne a kínai befektetőknek.

A 16 közép-kelet-európai ország és Kína csúcstalálkozójára Budapestre érkezett kínai miniszterelnök hangsúlyozta: Kína és a közép-kelet-európai országok együttműködése rendkívül jó és megfelel a globalizáció trendjeinek, régiók közötti együttműködés ez, amely összeköti Európát és Ázsiát.

Li Ko-csiang elmondta: a 16+1 találkozó sikeres volt, elfogadták a budapesti irányelveket.

Ez az együttműködés megerősíteti az országok kapcsolatait és ellensúlyozza a régiók eltérő fejlődéséből származó hátrányokat - vélekedett. Hozzátette: Kína és Közép-Kelet-Európa jól kiegészíti egymást gazdaságilag.
Úgy vélte, nem kell tartani a gazdasági globalizáció negatív hatásaitól, és az elmúlt években egyértelművé vált, hogy bár hozhat akadályokat a globalizáció, ez az együttműködés rendkívül erős eszköz a kezelésükben.

Budapest, 2017. november 28. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Li Ko-csiang kínai kormányfő a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2017. november 28-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kínai kormányfő szerint Kína és Közép-Kelet-Európa regionális együttműködése a kölcsönös tiszteleten alapul, a békét és a stabilitást is szolgálja, és minden félnek előnyös.
Li Ko-csiang úgy értékelte, rendkívül jó választás volt Budapesten rendezni a 16+1 találkozót.

Magyarországon stabil a növekedés, 4 százalék feletti, amit nem könnyű megvalósítani - mondta.

Kínában 6,9 százalék a növekedés, az egy 1,3 milliárd lakosú ország piaca nagyobb, így sokkal nehezebb elérni ezt a növekedést - magyarázta.
Közölte: a kínai-magyar együttműködés az elmúlt években javult,

a tavalyi évben a kereskedelem több mint 10 százalékkal nőtt, és 20 százalékkal emelkedett Kína importja Magyarországról.

Jelenleg a kínai import innen nagyobb, mint a kínai export Magyarországra - mondta. Hozzáfűzte: nagyon jó minőségűek a magyar mezőgazdasági termékek, ezeknek rendkívül nagy piacuk van a kínai fogyasztók körében.
A kínai kormányfő kitért rá: több megállapodást írtak alá, amelyek nagy lendületet adhatnak a kínai befektetéseknek Magyarországon,

ezek további munkahelyeket teremtenek itt, a kínai cégeknek pedig lehetőségük adódik átvenni a magyar szakértelmet, tapasztalatokat.

Mint mondta, vannak olyan kínai vállalatok, amelyek már megvetették itt a lábukat, ez bizonyítja az erős kétoldalú együttműködést, amely mindkét félnek előnyös és újabb üzleti lehetőségeket hoz.
Li Ko-csiang kiemelte: Magyarország befolyása nő Kínában azzal, ha itt fektetnek be a kínai cégek, majd az itt előállított termékeket Kínában értékesítik.
Arról is beszélt, hogy hagyományosan jók a két ország kapcsolatai, hatékony a kulturális együttműködés, és

készen állnak további projektek megvalósítására a felsőoktatásban, valamint a lehetőségek kihasználására a turizmusban.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az 1990 óta Budapesten megrendezett nemzetközi találkozók sorában a mostani Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó a 4-5. legnagyobb volt, ami komoly logisztikai kihívásokat jelentett.

A miniszterelnök ezért külön megköszönte a fővárosiak türelmét és megértését. Emlékeztetett: Közép-Kelet-Európa 16 miniszterelnöke és Kína kormányfője tárgyalt Budapesten.

"Magyarország számára ez fontos két nap volt" - összegzett.