Orbán Viktor: A kínai gazdaság erősödése lehetőségeket tartogat a kelet-közép-európai országoknak

Orbán Viktor; LI Ko-csiang
Budapest, 2017. november 27. Li Ko-csiang kínai (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fóruma után tartott sajtótájékoztatón a Papp László Budapest Sportarénában 2017. november 27-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság erősödése komoly lehetőségeket tartogat a kelet-közép-európai országoknak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kína és 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumát követően sajtótájékoztatón Budapesten. Kínai kollégája, Li Ko-csiang pedig arról beszélt, hogy a kelet-közép-európai térség az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, legjobban teljesítő régiója.
Vágólapra másolva!

A magyar miniszterelnök megjegyezte: a kialakulóban lévő új világrendben Ázsia és benne Kína szerepe jelentősen megnőtt, és a jövőben is nőni fog.

- mondta Orbán Viktor, aki kiemelte azt is, hogy a térségben hatalmas fejlődési potenciál van. Ahhoz azonban, hogy a kelet-közép-európai térség fejlődni tudjon, külső technológiai és pénzügyi forrásokra is szükség van, az európai források önmagukban már nem elegendőek.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán gazdasági, kereskedelmi sikertörténetnek nevezte Kína és Közép-Kelet-Európa együttműködését. Elmondta, a mostani együttműködésben 11 európai uniós tagállam és 5 nem uniós ország vesz részt, és kulcskérdés, hogy közöttük létre jöhetnek-e azok a nagy ívű projektek, fejlesztések, amelyek az egész térséget fel fogják emelni.

A projektek közül kiemelte a miniszterelnök a Belgrád-Budapest vasútvonal korszerűsítését és fejlesztését,

amely az Egy övezet-egy út kezdeményezésben a modern selyemúton keresztüli szállítás szempontjából stratégiai jelentőségű lesz a jövőben.

Racionális kapcsolatok

Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködése kölcsönösen előnyös minden országnak - erről Li Ko-csiang kínai miniszterelnök beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a két térség együttműködése racionális, mert összhangban áll a globalizáció tendenciáival, a kereskedelem és a beruházás előmozdításának szükségességével. Kiemelte, hogy Kína prosperáló Európát szeretne látni, támogatja az európai integrációs folyamatokat, és azoknak az államoknak a fejlődését is, amelyek uniós tagok kívánnak lenni.

Li Ko-csiang elmondta, hogy a kelet-közép-európai térség az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, legjobban teljesítő régiója, amely átlagosan 3 százalékos GDP-bővülést mutatott fel.

"Ezt a jövőben a Kínával való együttműködés még jobban segítheti, mivel Kínában az idén az első háromnegyedévben 6,9 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye" - jegyezte meg.

Budapest, 2017. november 27. Li Ko-csiang kínai (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó gazdasági és kereskedelmi fóruma után tartott sajtótájékoztatón a Papp László Budapest Sportarénában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kijelentette, hogy Kína arra fog törekedni a jövőben, hogy még több árucikket, szolgáltatást importáljon a kelet-közép-európai térség államaiból, és segítse az infrastruktúra fejlesztését.