Nézőpont: Budapesten is nagy fölényben a Fidesz

Horizontal panoramic
Party members and sympathizers of the Hungarian government and governor party FIDESZ, take part in the 'Peace March' at the Heros square of Budapest on March 29, 2014. The general election will be held on April 6, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Vezet a Fidesz-KDNP a biztos szavazók körében a fővárosban, a kormánypártokra 45 százalék szavazna, ha most tartanák a választásokat – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján a második helyért lényegében négyes holtverseny alakult ki az MSZP 13, az LMP 11 és a DK 10 százalékos eredményét nézve és a Momentumra is 7 százalék szavazna a fővárosban.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet 2017. október 17. és november 12. között készített közvélemény-kutatást Budapesten. Mindennek abból a szempontból van jelentősége, hogy itt él a választókorú népesség ötöde, ráadásul az ellenzék is kiemelt csatatérként tekint a fővárosra. A fővárosi felnőtt népesség körében ugyanakkor 32 százalék a kormánypártokkal szimpatizál, ami statisztikai értelemben azonos az országos szinten legutóbb mért 31 százalékkal.

A Fidesz-KDNP előnye tehát Budapesten is jelentős.

A fővárosban az MSZP-vel 8, a DK-val és az LMP-vel 6-6, míg a Momentummal 4 százalék szimpatizál. E pártok esetében ez az országos eredménynél magasabb támogatottságot jelent (legutóbb az MSZP-vel országosan 5, a DK-val 4, az LMP-vel 3, míg a Momentummal 2 százalék szimpatizált). A Jobbik esetében fordított a helyzet, Vona Gábor pártjával országosan a teljes felnőtt népesség egytizede szimpatizál, Budapesten viszont csak 4 százalék.

Forrás: Nézőpont Intézet

A legvalószínűbb listás eredmények alapján (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a kormánypártok 45 százalékon állnak, ami szintén azonos az országosan mért 44 százalékos eredménnyel.

A felmérés alapján a második helyért lényegében hármas holtverseny alakult ki

az MSZP 13, az LMP 11 és a DK 10 százalékos eredményét nézve, a Momentumra 7 százalék szavazna a fővárosban.

Az említett pártok ebben az esetben is előnyben vannak országos támogatottságukhoz képest (a legutóbbi kutatás alapján országosan az MSZP a listás szavazok 10, a DK 8, az LMP 7, míg a Momentum a voksok 4 százalékára számíthat). A Jobbik ezen a bázison is rosszabbul teljesít, míg országosan a listás szavazok ötödére esélyes, a fővárosban csak 6 százalék szavazna a pártra.