Négy évet kapott a számlagyáros férfi

Vágólapra másolva!
Másodfokon négy év börtönbüntetést kapott az a kecskeméti férfit, aki fiktív cégek felhasználásával számlagyárat hozott létre és így 756 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

A bíróság adócsalás és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a férfit. A börtönbüntetés mellett a bíróság öt évre eltiltotta a vádlottat a gazdasági társaság vezető tisztségviselésétől és 60 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

Az ügy további 26 vádlottjára rövidebb vagy felfüggesztett börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést szabott ki a bíróság.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott számlagyárat épített ki, és működtetett 2004 és 2008 között Bács-Kiskun megyében.

A férfi a valódi és a fiktív cégek közötti pénzforgalmat irányította úgy, hogy nem fizette be a forgalmi adót, így a költségvetést sok százmilliós kár érte.

Azt a bizonylatokat kibocsátók és elfogadók, valamint a közvetítők is tudták, hogy a számlák valójában hamisak.

A főleg építőipari cégeket érintő ügy felderítésekor az is kiderült, hogy a vádlott a saját vállalkozásában úgy kerülte el a forgalmi adók befizetését a kiállított fiktív számlák után, hogy az adóbevallásában hamis költségeket szerepeltetett, így összességében 756 millió forintos kárt okozott.

A bíróság az első fokon eljáró törvényszék döntésével ellentétben a negyven vádpont közül többnél felmentő ítéletet hozott. Ezért a bíróság a vádlottak egy része esetében enyhített a kiszabott börtönbüntetésen, illetve csökkentette a felfüggesztett büntetés próbaidejét.

Négy vádlott esetében jogerőssé vált az ítélet.

Az ügyészség a többi vádlott esetében három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére. A jelen lévő vádlottak és védőik közül többen is felmentésért fellebbeztek.