Vágólapra másolva!
A 2013. januári ózdi gyilkosság két vádlottjának büntetését is súlyosította a Debreceni Ítélőtábla. Két másik vádlott büntetését viszont enyhítették gyengeelméjűségükre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az elsőrendű vádlott társtettesként elkövetett magánlaksértés, rablás, testi sértés, lopás, valamint okirattal való visszaélés miatt

15 helyett 18 év fegyházbüntetést kapott,

a másodrendű vádlott - akit emberölés, társtettesként elkövetett magánlaksértés, rablás, testi sértés, lopás, valamint okirattal való visszaélés miatt ítéltek el -

feltételesen sem helyezhető szabadlábra, rá tényleges életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki a másodfokú bíróság.

A harmad- és negyedrendű vádlott esetében az ítélőtábla 5-ről 4 évre enyhítette a börtönbüntetést. A táblabíróság az indokolásában azt írta, a társadalom védelme és a megelőzés érdekében "súlyosította az első- és a másodrendű vádlottra kirótt büntetést".

Enyhe fokú gyengeelméjűség

A másodrendű vádlott

erőszakos, többszörös visszaesőként követte el az életellenes cselekményeket,

ezért ő olyan veszélyes a társadalomra, hogy csak a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a megfelelő eszköz arra, hogy a társadalmat megvédje újabb bűncselekményektől.

A harmad- és negyedrendű vádlott büntetését azért enyhítette az ítélőtábla, mert mindketten

enyhe fokú gyengeelméjűségben szenvednek,

életmódjukban olyan pozitív változások indultak el, amelyek indokolták az enyhébb szankció alkalmazását - közölte a bíróság.

Rúddal és ököllel támadtak a nyugdíjasra

Az első- és másodrendű vádlott még 2012 decemberében határozta el két társukkal, hogy idős embereket lopnak meg. Egyik alkalommal éjszaka betörtek egy házba, a másodrendű vádlott

egy 40 centiméter hosszú fémrúddal, az elsőrendű vádlott pedig ököllel kezdte ütni a sértettet,

aki földre esett, és ájulást színlelt. A vádlottak letépték az óráját, elvették a telefonját, majd pénzzel és különféle tárgyakkal távoztak.

Egy hónappal később, 2013 januárjában az első- és a másodrendű vádlott nyugtatót szedtek be, amire alkoholt ittak. Ilyen állapotban törtek be egy házba, ahol két ember tartózkodott. Az egyik sértettet a másodrendű vádlott

egy 60 centiméter hosszú, gumicsőbe húzott kutyalánccal ütötte.

Az idős férfi a helyszínen meghalt. A másik sértettet ugyanígy támadta meg, ő azt a látszatot keltette, hogy meghalt. A két vádlott a lakásból 20 ezer forint értékben vitt el tárgyakat.