Gulyás Gergely: Az Európai Parlament a legkomolytalanabb szervezet

Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az Európai Parlament legutóbbi döntéséről, a menekültügy problémáiról beszélt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament a múlt héten hozott egy döntést, amely szerint felső korlátok nélkül kell elosztani azokat, akik Európába érkeznek és menedékjog iránti kérelmet nyújtanak be - mondta Gulyás Gergely, a Heti TV Pirkadat című műsorában.

Most egy hosszú küzdelem következik, az ügy átmegy az Európa Tanácshoz, ahol majd a minősített többség szabályai szerint akarnak dönteni, még kérdés, hogy lehet-e, kell-e dönteni

- tette hozzá. Gulyás szerint azt tudjuk, hogy az Európai Unió szervei közül a legkevésbé komolyan vehető szervezet az Európai Parlament.

A Fidesz frakcióvezetője szerint azok a döntések és politikai nyilatkozatok, amelyek megjelennek az EP-ben, azok még a bizottság számára is kínos mellékzöngéi az európai működésnek. Ezzel együtt kell élni, ott látszik, hogy nagy többsége van a felső korlátok nélküli betelepítési kvótának - tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint az EP-ben nagy többsége van a felső korlátok nélküli betelepítési kvótának Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás szerint német szempontból a kvótaötlet, bár nem túl értelmes, ám mégis érthető kezdeményezés, hiszen ők azokat akarják elosztani, akik hozzájuk jöttek.

Ezt a kvótarendszert egyszer Európa már kipróbálta, 24 tagállam megszavazta, ők részt akartak venni az elosztásban, ha két év alatt a százezer emberből harmincezret sikerült elosztani, akiknek a 90 százaléka a németeknél van, akkor talán jobb lenne felhagyni ezzel” - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Bármilyen politikai testületben, ahol az önreflexió minimális képessége működik, ott nem kellene egy ilyet erőltetni.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.