Országszerte átveszik az irányítást a gyerekek

Vágólapra másolva!
Az UNICEF Gyerekhang-programja keretében ezen a napon – mintegy jelkép gyanánt - kéken világítanak Budapest dunai panorámájának meghatározó elemei, a gyerekek pedig ma az ország számos fontos helyszínén hallathatják a hangjukat. Egy kis időre „elfoglalhatják" többek között az Országos Rendőrfőkapitány, az Oktatási Jogok Biztosa, az EMMI államtitkárai, nagykövetek és cégvezetők irodáit. Megszólalhatnak az Országgyűlés épületében és jónéhány színházban, bepillanthatnak a tűzoltók, a mentők és számos ismert nagyvállalat dolgozóinak munkájába.
Vágólapra másolva!

November 20-án többen is láthatják, hogy kék színben tündököl a Lánchíd. Az UNICEF világszerte arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy a velünk élő gyermekeket megillető minden jogot épp olyan alapvető kötelezettségünk tiszteletben tartani és megvédeni, mint a felnőttekét. Ennek aprópóján a gyerekek ezen a napon kipróbálhatják magukat a felnőttek világában, és átvehetik az irányítást a sport, a média, de még az államigazgatás területén is.

Az egész napos programhoz különböző nagyvállalatok, közigazgatási szervezetek, színházak, sportklubok és médiumok csatlakoztak.

Globális eseményhez csatlakozott Magyarország

David Beckham, P!nk és Millie Bobby Brown csak néhány híresség azok közül, akik az UNICEF globális mozgalma keretében támogatják, hogy a gyermekek üzenete minél nagyobb figyelmet kapjon világszerte. A Hugh Jackman nevéhez kötődő jótékonysági sportesemény-sorozathoz pedig több országban, és itthon is számos mozogni vágyó felnőtt és gyermek csatlakozott. A világ több országában és Magyarországon is gyerekek veszik át tanáraik szerepét az iskolában, hogy kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekről és kifejezzék együttérzésüket a világ hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott gyermekeivel.

A hazai programhoz csatlakozott a Néprajzi Múzeum, az Országos Levéltár, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, ahol a gyerekek átveszik a vezetést, az Ombudsman referál nekik a beérkezett panaszokról, ők pedig elmondják saját véleményüket a gyerekjogok mai helyzetéről, ajánlásokat fogalmaznak meg az Oktatási Ombudsman számára.

Az Országos Mentőszolgálatnál a gyerekek rövid időre átvehetik a mentősök szerepét, majd bejárhatják a pincekórház valamennyi szegletét. A Svéd Nagykövetségen a gyerekek számára kiscsoportos foglalkozásokat tartanak.

Az UNICEF Gyerekhang részeként, a Gyermekek Világnapja körüli időszakban a gyerekek "elfoglalhatták" az OTP Bank Andrássy úti fiókját, „birtokba vehettek" nagy munkagépeket a Market Zrt. építkezésén, meglátogathatták a környezettudatos Telenor székházat, kipróbálhatták magukat sminkesként a dm Magyarország üzletében, pilótaként a Wizz Air szimulátor és tréning központjában, elindíthatták a Budapest Eye óriáskereket és bepillanthattak a „színfalak mögé" a Róbert Károly Magánkórházban.

A mai napon „átvehetik a terepet" a JCDecaux-nál, nemsokára mindent megtudhatnak az autókereskedelemről a Pappas Autó szervezésében, valamint egy-egy napra beleláthatnak ismert színészek, sportolók, médiaszemélyiségek világába a TMC Management jóvoltából. Ezen felül megszólal a gyerekek hangja a Játékszínben, a Nemzeti, a Katona József, a Radnóti és az Örkény Színházban.

Az UNICEF mintegy 192 országban küzd a gyermekek jogaiért és jóllétéért, különös figyelmet fordítva azokra a leghátrányosabb sorsú gyermekekre, akiknek mindenki másnál nagyobb szükségük van a segítségre. Tevékenysége során olyan segítséget nyújt gyermekek számára, ami lehetővé teszi az életben maradást, küzd a gyermekek jogaiért és biztonságáért, oktatási körülményeiknek javításáért, katasztrófák idején humanitárius segítséget nyújt.
A segélyszervezet számos módon segíti Magyarországon is a gyermekek védelmét. Az egyik a HelpApp nevű mobilalkalmazás, amelyben a gyerekek online kérhetnek segítséget bántalmazás esetén. Több, mint 15 ezer gyermeket ért el az Ébresztő-óra országos gyerekjogi iskolai oktatási program és elindult a jogsegély oldal is, ahol azok küldhetnek üzenetet, akiknek kérdésük van a gyerekbántalmazás kapcsán – legyen az felnőtt vagy gyerek.

Átveszik a gyerekek a terepet a médiában is - több országos televízió, rádió, újság és internetes portál von be fiatalokat a szerkesztőségek munkájába november 20-án.

A gyerekek kaptak szerepet rangos sporteseményeken: a Telekom Veszprém kézilabda csapatának mérkőzésén, NB1-es labdarúgó mérkőzéseken, közösen edzhettek a vízilabda- és a párbajtőr válogatottal és a Ferencváros labdarúgóival.

Az elkövetkező napok során az EMMI két államtitkárával, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral és Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral is eltölthetnek egy-egy napot gyerekek - köztük az UNICEF ifjú nagykövete - és bepillantást nyerhetnek a munkájukba.

A programban részt vesznek továbbá a Budaörs, Orosháza és Zalaegerszeg, UNICEF Gyerekbarát Települések is, saját eseményekkel, többek között gyerek-közgyűléssel.

A programokról folyamatosan tájékozódhat az Unicef oldalán, illetve a szervezet Facebook oldalán is.