Kubatov Gábor: Soros nincs egyedül

Fradi edzőközpont FTC pálya foci labdarúgás edzés Kubatov Gábor magyar politikus, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országos pártigazgatója és alelnöke, országgyűlési képviselő. A Ferencvárosi Torna Club elnöke.
Fradi edzőközpont, Kubatov Gábor magyar politikus, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országos pártigazgatója és alelnöke, országgyűlési képviselő. A Ferencvárosi Torna Club elnöke. 2017.03.01.
Vágólapra másolva!
Hosszú interjút adott Kubatov Gábor, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Figyelőnek. A politikus beszélt a nagyobbik kormánypárt szervezettségéről, az ellenzéki káoszról, Vona Gábor és Heller Ágnes technikai koalíciójáról, Soros Györgyről és a választási kampányról is. Mint a Fradi elnöke, a Debrecen elleni meccs szünetében történt szurkolói rendbontásról azt mondta, hogy ami történt, az megengedhetetlen és megrendítő.
Vágólapra másolva!

Kubatov Gábort a múlt heti kongresszusán választották meg ismét a Fidesz-alelnökének, amely kapcsán úgy fogalmazott a Figyelőnek, hogy a döntés üzenete az, hogy elismerik a Fideszben elvégzett szolgálatát, amelyet ő nem munkaként fog fel, hanem "tényleges megtisztelő szolgálatnak". Kiemelte, hogy sok politikustársával együtt megvalósították a Fidesz szervezeti megújítását a 2000-es évek közepén, ennek pedig az az eredménye, hogy

Európa egyik legjobban működő, és talán a legjobban szervezett pártjává váltak.

Kubatov Gábor Fotó: Polyák Attila - Origo

Beszélt arról is, hogy ma úgy áll a helyzet a belpolitikában, hogy a Fidesz az egyetlen olyan párt Magyarországon, amelynek van önálló központi székháza. „Ennek önmagában is van szimbolikája, nem mellesleg van országszerte 150, bárki számára elérhető irodánk, irodavezetőkkel és nyitvatartással” - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a DK jelenleg egy irodaházban bérel szobákat magának, az MSZP egy VII. kerületi gangos ház földszintjén tengődik (az egykori Köztársaság téri és Jókai utcai székházon már túladtak), a Jobbik Villányi úti irodájának pedig még a tulajdoni viszonyai is kérdésesek.

Hozzáfűzte, hogy Gyurcsány Ferenc éppen azt teszi az MSZP-vel, mint amit korábban az országgal: eladósította, anyagilag tönkretette, aztán vissza akar térni egyetlen lehetséges vezetőként.

Populizmus, vagy demokrácia

Kubatov Gábor úgy fogalmazott, hogy a Fidesz a 2000-es évek közepe óta konzultálva politizál. Kiemelte, hogy mindenki véleménye számít, és furcsállta, hogy ezt Európában manapság populizmusnak titulálják, miközben mindez az ő felfogásában a nagybetűs demokrácia. „A közvélemény-kutatások eredményeinek a figyelemmel kísérése fontos, de a politika nem csupán erről szól. Kellenek hozzá a beszélgetések, találkozások és voltaképpen az ebből fakadó érzelmek is” - emelte ki.

Azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP politikájának alapja, hogy az emberekkel együtt döntsenek az országot érintő legfontosabb kérdésekben.

Annak kapcsán, hogy a kormánypártok erős kritikát fogalmaznak meg az Európai Unió működéséről, Kubatov Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy ők az „érted haragszom, nem ellened” elv jegyében gondolkodnak. „Ahol nem mondhatják ki az emberek a véleményüket a brüsszeli döntésekről, ott brexitek születnek. Magyarországon meg 70 százalékos az EU-tagság támogatottsága” - húzta alá.

Kampány

A Fidesz alelnöke a 2018-as országgyűlési választások kapcsán úgy vélekedett az interjúban, hogy a legjobb kampány az elmúlt hét év kormányzati teljesítménye, ami persze

nem volt hibátlan, de még mindig összehasonlíthatatlanul jobb, mint az előző kormányoké, elég csak a gazdasági adatokra, a megduplázott minimálbérre és a munkanélküliségi rátára nézni.

Ugyanakkor kifejtette, hogy az elmúlt évek döntő technikai átalakulásának köszönhetően az internet lett az emberek elsődleges tájékozódási formája. Éppen ezért a kampányban sokkal több energiát fordítanak majd az online térre. „Itt legfőképp a gyorsaság számít. Gyorsnak kell lenned és hitelesnek, mert az értelmezési keret pillanatok alatt kialakul. Néhány perc alatt kell jó döntést hozni, nincs idő a hosszas mérlegelésre. Szerintem ez jó dolog, mert sokkal őszintébbé teszi a politikát” - mutatott rá.

Online a világ Fotó: Polyák Attila - Origo

A kormánypártok kampányának egyik központi témája Soros György és a Soros-terv. Erről azt mondta, hogy a tőzsdespekuláns a legismertebb megtestesítője annak a globalista elitnek, amelynek az európai nemzetállamok lebontása a legfőbb célja.

Soros koránt sincs egyedül, de ő nyíltan vállalja egy részét a nézeteinek.

Kubatov Gábor beszélt arról a veszélyről is, hogy a Fidesz-KDNP-tábor elkényelmesedhet a biztos vezetés tudatában. Ez a kockázat rossz érzésekkel tölti el, mert a polgári kormány a mostanihoz hasonlóan jó kormányzati teljesítmény után szenvedett vereséget 2002-ben. „Ahhoz a győzelemhez elég lett volna minden szavazókörben csak négy vokssal többet kapni” - emlékeztetett. A pártigazgatónak sokszor jut eszébe ez a történet, mert jövőre nem lehet ekkorát hibázni, mivel a tét jóval nagyobb. Szerinte nem az a valódi kérdés, hogy baloldali vagy jobboldali kormánya lesz-e Magyarországnak 2018-ban, hanem az, hogy nálunk is elkezdődik-e egy olyan átalakulás, amelyet Nyugat-Európában lehet tapasztalni. Ennek elkerülése érdekében csak a Fideszre számíthatnak.

Ha ez sikerül, Magyarország egy olyan sziget lehet Európában, ahol jó élni.

Ellenzéki nász

Arra a kérdésre, hogy milyen ellenzéki összefogást tud elképzelni, Kubatov úgy reagált, hogy célratörő összeborulásra számít, amelynek egyetlen mozgatórugója van: a hatalom megszerzése.

Úgy értékelt, hogy létrejöhet egy technikai együttműködés a baloldal és a Jobbik között, és azt sem kellene elfelejteni, hogy ez a fajta összejátszás már megtörtént 2015-ben a veszprémi és a tapolcai időközi országgyűlési választáson. „Azóta is furdal a kíváncsiság, hogy ez vajon hogy zajlott le. Összeültek egy titkos szobában, vagy Vona Gábor felhívta Molnár Gyulát vagy Gyurcsány Ferencet?” - fűzte hozzá.

Fradi

Kubatov Gábor 2014-től egyben az FTC elnöke is, így a Debrecen elleni meccs szünetében történt lincselést is kommentálta a Figyelőnek. Megrendítőnek nevezte a történteket, szerinte az ötven rendbontó tönkretette másik 20 ezer szurkoló boldogságát, ráadásul a Ferencváros mellett az egyetemes magyar sportnak is kárt okozott. „Ez az ötven ember szervezetten, előre eltervezetten, váltóruhákkal felszerelkezve, maszkokban követte el ezt a köztörvényes bűncselekményt, ami teljesen távol áll a sporttól, a szurkolástól, a fanatizmustól és magától az egyesülettől is” - tette világossá.

A fanatizmus rendben van, az erőszak nem Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Fradi elnökeként azt várja a hatóságoktól, hogy a lehető legszigorúbban járjanak el az ügy kivizsgálásánál. Mindenki, aki ebben érintett, legyen az felbujtó vagy végrehajtó, vagy csak olyan ember, aki becsempészte a váltóruhákat, kapja meg a méltó büntetését. Kijelentette, hogy a klub a legmesszebbmenőkig segíti a hatóságok munkáját, és arra törekszik, hogy ilyen még egyszer ne történhessen meg.