Szijjártó Péter: Magyarország elvárja Kijevtől, hogy tartsa féken az ukrán nacionalistákat

Szijjártó Péter Kolumbiában
Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai a hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket.

- mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda

Mint az Origo is megírta, a Karpatszka Szics nevű paramilitáris szervezet az ukrán nemzetet dicsőítő, és a magyarságot megfélemlítő jelszavakkal vonultak fel vasárnap, a kárpátaljai Beregszász központjában.

A több száz fős, símaszkot, illetve az arcot eltakaró kendőket viselő társaság füstgyertyákkal és nagy erejű petárdák robbantása kíséretében érkezett vasárnap délután a kárpátaljai magyarok lakta városba.

A városháza elé vonulva „Szégyen, szégyen!” és „Ukrajna mindenek fölött” jelszavakat skandálva
letépték a magyar nemzeti lobogót az épület homlokzatáról.

Magyarország Beregszászi Konzulátusa előtt a szónokok azt követelték, hogy Budapest ne szóljon bele Ukrajna belügyeibe. Ezután szitkozódó rigmusokat kiabálva elvonultak a beregszászi magyar főiskola előtt.

A feketeruhás, álarcos résztvevők

többször is konfliktust próbáltak provokálni a helyi járókelőkkel, akik azonban sietve elhagyták a helyszínt.

A felvonulást kísérő rendőrök békésen szemlélték a rendbontást, és csak ímmel-ámmal avatkoztak be, ha eldurvulni látták az eseményeket – írják a szemtanúk az internetes közösségi oldalakon.

Felháborítónak tartja a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal azoknak a jobboldali tüntetőknek a viselkedését, akik vasárnap füstbombákat dobálva vonultak fel Beregszászon - közölte Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó.

Az ukrajnai megye vezetője a hivatalos honlapjára hétfőn feltett bejegyzésében arra emlékeztetett, hogy miközben Ukrajna felső szinten mindent megtesz annak érdekében, hogy közös érintkezési pontokat találjon, és elsimítsa az új oktatási törvény miatt Magyarországgal kialakult nézeteltéréseket, addig egy maroknyi kisebbség provokatív viselkedésével megpróbálja egymásra uszítani a két népet. A vasárnapi beregszászi akció megmutatta, hogy a jobboldaliak egy követ fújnak az orosz titkosszolgálatokkal, akik igyekezetükben „majd kibújnak a bőrükből”, hogy Kárpátalján nemzetiségi alapon destabilizálják a helyzetet - tette hozzá.