Még össze sem fogtak, a bomba elkezdett ketyegni az MSZP és a DK alatt

Dobrev Klára; Gyurcsány Ferenc; Molnár Gyula beszélget demonstráció elnök FOTÓ ÁLTALÁNOS házaspár HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikus felesége SZEMÉLY
Budapest, 2016. október 23. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (b) és felesége, Dobrev Klára, valamint Molnár Gyula, az MSZP elnöke (j2) a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A „Mossuk le a gyalázatot!” „Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvényt magánszemélyek jelentettek be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Egészen zseniális politikai balhé van kibontakozóban az MSZP és a DK között, amelyet ironikus módon éppen a baloldalon annyira várt és megváltásnak gondolt összefogás hozott magával a két párt viszonyában. Történt, hogy a szocik és Gyurcsányék odáig jutottak a 2018-as koordinált jelöltállításban, hogy Budapest 11. választókerületéről is döntöttek. Mégpedig úgy, hogy az itt éppen három éve időközit nyert MSZP-s Horváth Imre helyett a DK-s Varju Lászlót indítanák el jövőre. Az összefogás lényege ugye papíron az lenne, hogy a balliberális oldalon lehetőleg egy jelölt legyen. Csakhogy Horváth annyira megsértődött a lépés miatt, hogy információink szerint ki akar lépni a szocialistáktól és függetlenként mégis rajthoz állna. Ezzel totálisan lenullázva a már eddig is bohózatnak tűnő összefogást.   
Vágólapra másolva!

Az Origo információi szerint Varju László indulna jövőre a budapesti 11-es egyéni választókerületben (evk). Úgy tudjuk, hogy ez a döntés született az MSZP és a DK vezetői (Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc) között a 2018-as parlamenti választások koordinált jelöltállításáról (értsd: össszefogás) szóló tárgyalásokon. Az, hogy a választás a DK alelnökére esett viszont még koránt sem tett pontot az újpesti körzet baloldali, legalábbis az MSZP-DK tandem ügyeinek a végére, mivel a jelenlegi országgyűlési képviselő, a szocialista Horváth Imre nem hajlandó beletörődni a helyzetbe és nem dobná oda önként a 11-es evk-t (a főváros IV. és XIII. kerületének egy része).

Értesüléseink szerint ugyanis Horváth olyannyira nem nyugszik bele a szituációba, hogy kilátásba helyezte, hogy kilép az MSZP-ből és függetlenként mégis rajthoz áll Újpesten.

Ha ez tényleg bekövetkezik, azzal az összefogás végképp totális bohózatba fullad. A szocik és Gyurcsány összeborulásának lényege éppen az lenne, hogy 2018-ban egy jelöltet állítsanak ki a Fidesz-KDNP-vel és a Jobbikkal szemben (meg persze az LMP-vel és a Momentummal szemben is, akik hallani sem akarnak arról, hogy beálljanak a baloldali szövetségbe.) A két párt megállapodása viszont láthatóan ahhoz vezethet, hogy a rövidebbet húzó politikusok függetlenként elindulnak a kiválasztott jelölt ellen, így az egész összefogásosdi értelme is lenullázódik.

Horváth Imre Forrás: mszp.hu

Telefonon utolértük Horváth Imrét, aki nem cáfolta az Origo értesüléseit és meglehetősen sejtelmesen fogalmazott a jelenlegi szituációról. Azt mondta, hogy bár hivatalosan őt senki nem tájékoztatta a fejleményekről, de maga is hallotta a mendemondákat és a pletykákat. "Engem ezek nem érdekelnek, én egyéni képviselőként teszem a dolgom. Forduljon a pártelnökhöz" - próbált meg hárítani. Rákérdeztünk nála arra is, hogy amennyiben tényleg Varju kapja meg az indulás lehetőségét az MSZP-DK duótól, akkor valóban megméretteti-e magát függetlenként. Erre azzal reagált, hogy

Nem csoda, hogy Horváth Imre nem ereszti egykönnyen a mandátumát, hiszen éppen három éve, a Kiss Péter halála miatt kiírt időközi választáson győzve ülhetett be a parlamentbe. Hiába nyert, nem először röppen fel a hír, hogy a politikus nem mardhat képviselő. Még tavaly október végén a Magyar Idők szerzett meg egy listát a lehetséges szocialista és DK-s jelöltekről, amelyen már akkor sem szerepelt Horváth neve. Már akkor úgy nyilatkozott az Origónak, hogy ha nem is MSZP-s színekben, de függetlenként mindenképpen benevez 2018-ra.

Miből lesz a cserebogár

Horváth Imréről egyébként a Simicska Lajos által végigvert, 180 fokos fordulaton még inneni Magyar Nemzet írta meg, hogy a hetvenes éveiben járó politikus az egykori Szovjetunió titkosszolgálatától, a KGB-től kapott kiképzést.

Az eset miatt kerestük Varju Lászlót, Gréczy Zsolt DK-szóvivőt és az MSZP több illetékesét is. Cikkünk megjelenéséig azonban egyikőjükkel sem sikerült kapcsolatba lépnünk.