Levetette a polcokról a parlagfűből készült teákat és olajakat a Nébih

A parlagfű fogyasztása káros dr.life
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A néhány héttel korábbi eset után ismét illegális parlagfűkészítményeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - írták közleményükben. Hozzátették, parlagfűből készült termékekre Európában eddig nem adtak forgalmazási engedélyt.
Vágólapra másolva!

Három új – Ambrózia olajkapszula, Parlagfű virágeszencia és Parlagfű tea elnevezésű – nem engedélyezett parlagfűkészítményt találtak a Nébih szakemberei a hazai bio élelmiszer nagykereskedelmi egységek ellenőrzése során. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnal kivonta a forgalomból a nem engedélyezett, parlagfűből készült termékeket, valamint az

előállítók ellen is hatósági eljárást indított

- írta a hivatal a közleményében.

A Nébih október végén kivonta a forgalomból az „Istenek eledele” megnevezésű terméket is, ez egyébként a közlemény szerint lekerült a polcokról.

Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

A parlagfű tartalmú készítmények új élelmiszernek minősülnek, melyeket uniós szinten engedélyeztetni kell. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Parlagfűre és a belőle készített termékekre Európában eddig nem került kiadásra engedély.