II. János Pál szobráról levetetik a keresztet Franciaországban

Vágólapra másolva!
A francia államtanács (Franciaország legfelsőbb közigazgatási bírósága) pár nappal ezelőtt lebontásra ítélte a bretagne-i kisváros, Ploërmel főterén álló II. János Pál pápa-szobor keresztjét. A polkorrekt alapokon álló meghökkentő döntés nemcsak a keresztények körében verte ki a biztosítékot, hanem széleskörű társadalmi ellenállásba ütközött. Itthon aláírásgyűjtés kezdődött a kereszt védelmében, eddig közel nyolcvanezren írták alá. A petíciót megfogalmazók az EU alapító atyjának, Robert Schumannak közel hetven éves szavaival üzentek az európai döntéshozóknak: „egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed." Arra kérnek mindenkit, fejezze ki nem tetszését a kérelem aláírásával. Itt van erre lehetőség.
Vágólapra másolva!

A szobor kálváriája 2015-ben kezdődött el, amikor is egy civil szervezet jogi eljárást indított ellene. 2015 májusában a rennes-i közigazgatási bíróság a szobor lebontásáról döntött, indoklásuk szerint az emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel". Ugyan 2015 decemberében a bíróság másodfokon megsemmisítette a szoborbontásra vonatkozó határozatot, idén októberben viszont az államtanács megszüntette ezt a másodfokú határozatot, és elrendelte az emlékmű keresztjének eltávolítását.

Szent János Pál pápa szobra a nyugat-franciaországi Ploërmel városában. Egy bírósági ítélet elrendelte az emlékmű keresztjének eltávolítását. Aláírás indult a védelmében. Forrás: Europress/AFP/Damien Meyer

Akkora hullámokat vert az ügy, hogy a szobor befogadására magyar támogatói oldal is létrejött 2015-ben, és számos hazai település fejezte ki befogadási szándékát.

Szijjártó Péter külügyminiszter is megszólalt a kérdésben, és úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából „elképesztően káros" minden olyan döntés, amely képmutató módon, a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és a keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el.

Egyúttal felajánlotta, hogy a kereszt Magyarországra szállítása esetén a magyar kormány állni fogja a felmerülő költségeket.

A politikai korrektségnek áldozatul esett kereszt védelmében petíció indult, jelenleg közel nyolcvanezren írták alá, de a cél a százezer szignó. Az indítványozók keményen üzentek az európai döntéshozóknak, és azt írják, hogy

Egyúttal emlékeztették az Európai Parlament képviselőit Robert Schuman szavaira: „ a demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed."