Simicska hadba vonul a földért

Simicska Lajos
Vágólapra másolva!
Pénteken tartják az agrárkamarai választásokat, a pozíciókért pedig komoly harcok dúlnak. A szocialista kötődéssel bíró MOSZ-nál már okirathamísítás gyanúja is felmerült, és feltűnt a színen Simicska Lajos is, aki a jobbikos érzelmei ellenére úgy tűnik, a baloldali érdekcsoportokat tömörítő MOSZ mellé állt. 
Vágólapra másolva!

Forr a levegő - így foglalja össze a Pesti Srácok a pillanatnyi helyzetet a pénteki agrárkamarai választások kapcsán. A portál felidézte, hogy a botrány még a múlt héten pattant ki, amikor a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) okirathamisítás gyanújába keveredett. A kandidáló szervezet heves megyei listáján ugyanis egy olyan tag aláírása is szerepel, aki állítja, hogy ő semmit nem szignózott. Erre fel Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke közölte, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megtette a feljelentést okirat-hamisítás gyanújával.

A politikus azt is kijelentette, nem egyedüli esetről lehet szó, az elmúlt hetekben ugyanis több panaszos megkeresés is érkezett, miszerint a nagyvállalatokat tömörítő MOSZ csalással próbált küldötteket toborozni.

Simicska Lajos Forrás: Magyar Nemzet

A függöny mögött

A PestiSrácok arra is felhívta a figyelmet, hogy az egykori kommunista agrárszervezet jogutódja, a mai napig a baloldal kizárólagos érdekszférájához sorolható MOSZ Simicska Lajos szebb napokat látott médiaportfóliójának aktív közreműködésével kívánja befolyásolni a pénteki agrárkamarai választások eredményét. Az elmúlt egy hónapban a Magyar Nemzet és a Hír Tv mintegy tucat cikkel és adással uszított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ellen, miközben az agrárkamarai választások kampányában a szocialista bekötésű MOSZ mellett lobbizott.

Az köztudott, hogy a zsidó és cigánygyűlölő Jobbik pénztárnokának szegődő Simicska Lajos szép nagy szeletet hasít ki a mezőgazdasági támogatások hazai tortájából, az viszont új jelenség, hogy az MSZP agrárszervezetének is besegít.

Annak a MOSZ-nak, amelynek elég sok pénzzel kellene elszámolnia.

A PestiSrácok szerint a MOSZ-nál landolt ugyanis a rendszerváltáskor megörökölt és átmentett tízmilliárdos TOT-vagyon (Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa), e mellett pedig az elmúlt évek gazdálodása sem tűnik éppen rendezettnek. A MOSZ beszámolóit vizsgálva az állapítható meg, hogy a szervezet a 2014-es és 2015-ös évben sem gazdálkodott nyereségesen, értékesítésének nettó árbevétele pedig évről évre csökken. Miközben 2012-ben még több mint 27 millió forintra rúgott a MOSZ értékesítésből befolyó nettó árbevétele, addig tavaly 7,5 millió forintra zuhant az értékesítés.

A TOT-affér

A Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdekképviseleti Szövetsége (MÁÉT) néhány évvel ezelőtt már kormányzati segítséget kért annak kapcsán, hogy a MOSZ milliárdos örökségét és vagyonát osszák fel újra a gazdaszervezetek közötti. A MÁÉT szerint ugyanis 1989. december 12-én, a termelőszövetkezetek VI. kongresszusán törvénytelenül döntöttek arról, hogy a Kádár-korszak egyetlen országos agrárszervezetét (TOT) megszüntetik, és annak vagyonát jogutódaként a MOSZ veheti át.

A MÁÉT szerint a nagyüzemi lobbit képviselő MOSZ jogi alapok nélkül birtokolja mind a mai napig az egykori termelőszövetkezetek közösségi hatalmas vagyonát.

A Pesti Srácok szerint a gazdatársadalom egy része a MOSZ mostani helyezkedéséről azt tartja, hogy a szervezet most az agrárkamara 13 milliárdos kasszájára pályázik

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaráról Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki a napokban, hogy a szervezet a kormány stratégiai partnere: összesen 9 milliárd forint támogatást ad az agrárkamarának, egyben a feladatait is bővíti.