Mindenki magának intézi a kéményseprést

füst szmog riadó szmogriadó városkép Budapest por
Budapest, 2017. január 2. Kémények Budán 2017. január 2-án. A fővárosban hajnalban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegő romló minősége miatt. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kedden döntött a családi házak kötelező kéményellenőrzésének megszüntetéséről, meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, illetve határoztak a kedvezményes internet-előfizetésekre is vállalható 2 éves hűségidő feltételeiről is.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés ismét a családi házak kötelező kéményellenőrzésének megszüntetése mellett szavazott: 117 igen szavazattal és 58 nem ellenében fogadták el az előterjesztést.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az előterjesztés arról szól, hogy a családi házak ingyenes kéményellenőrzését

ezentúl a tulajdonosoknak kell megrendelniük

a katasztrófavédelemtől vagy az önkormányzati közszolgáltatótól.

Meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

A KDNP-s Harrach Péter, Hollik István és Szászfalvi László javaslatát egyhangúlag, 176 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

A moratórium

november 15-től április 30-ig tart

abban az esetben, ha a kötelezett magánszemély. Eddig ez az időszak december 1-től március 1-ig tartott.

Kedvezményeseknek is jár a 2 év hűségidő

Az Országgyűlés 147 igen szavazattal, 30 tartózkodás mellett elfogadta az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítását, amely javaslatot Kucsák László és Balla György fideszes képviselők nyújtottak be.

A jogszabály alapján kétéves hűségszerződést lehet kötni

a "digitális jólét alapcsomagokra", amelyek június óta érhetők el

a szolgáltatóknál.

A fogyasztó felmondhatja a hűségszerződését abban az esetben, ha a szolgáltatást új címre akarja költöztetni, de a szolgáltató ezt műszaki okok miatt nem tudja biztosítani. A felmondásra akkor van lehetőség, ha a fogyasztónak a szolgáltató felé nincs tartozása.

Viszont az előfizető csak akkor mondhatja fel a határozott időtartamú szerződését, ha a szolgáltató "egyoldalúan módosítja a műsorterjesztési szolgáltatás keretében kínált csatornák összetételét". De ez nem vonatkozik arra, ha a szolgáltató megváltoztatja a csatornasorrendet, vagy ha a meglévő kínálaton felül új csatornákat rak a csomagba.

A migrációt érintő változtatásokról döntöttek

Döntöttek a migrációt érintő törvénymódosításokról is. A képviselők 141 igen szavazattal, 29 nem ellenében és 5 tartózkodás mellett fogadták el a belügyminiszter javaslatát, amelynek alapvető célja az illegális migrációval szembeni fellépés

még hatékonyabbá tétele.

Az elfogadott irányelv célja, hogy átláthatóbbá tegye a harmadik országbeli kutatókra, hallgatókra, tanulókra, javadalmazásban nem részesülő gyakornokokra és önkéntesekre vonatkozó rendelkezéseket.