Elképesztő magyarázattal állt elő a terrorcselekménnyel vádolt férfi

Horgos, menekültek, 2015.09.16.
Horgos, 2015. szeptember 16. Migránsok tüntetnek a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Csak a szemetet akarta összeszedni a magyar oldalon, ezért akart illegálisan átmenni a határon - ezt mondta az a férfi, aki a vád szerint megafonnal irányította a migránsok tömegét két éve a röszkei határnál. A „szemét", amiről beszélt, minden bizonnyal azokat a köveket jelentette, amelyeket korábban a társaival a magyar rendőrökre dobott. Több rendőr meg is sérült. A férfit első fokon 10 év fegyházra ítélték és kitiltották Magyarországról. A döntést azonban később a Szegedi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte és új eljárást rendelt el.
Vágólapra másolva!

Ma kezdődött annak a férfinak a tárgyalása, akit a két éve történt röszkei tömegzavargások miatt terrorcselekménnyel vádolnak.

Horgos, 2015. szeptember 16. Migránsok tüntetnek a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését után, 2015. szeptember 16-án több száz bevándorló gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

A Cipruson élő szír férfi a többször hergelte a tömeget. Őt többek között terrorcselekménnyel vádolták, és elsőfokon tíz évre ítélték. Azt az ítéletet azonban hatályon kívül helyezték, így most gyakorlatilag előről kezdődött szegeden a tárgyalás, ahol ott voltunk stábunkkal.