Negyedjére szervez felvonulást a Rehab Critical Mass

Rehab Critical Mass Tóth Károly kerekesszékes táncművész Rehab Critical Mass Tóth Károly kerekesszékes Táncművésszel
Rehab Critical Mass Tóth Károly kerekesszékes Táncművésszel
Vágólapra másolva!
Negyedik alkalommal rendezik meg szombaton a Rehab Critical Mass felvonulást és családi napot Budapesten. Célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztésére, valamint azokra a problémákra és hiányosságokra, amelyek haladéktalanul megoldást igényelnek.
Vágólapra másolva!

Surányi Judit főszervező az MTI-nek elmondta, szombaton 10 órakor kezdődik a rendezvény a Szent István téren, ahol a Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetségének szervezésében (FODISZ) kerekesszékes kosárlabdát, ülőröplabdát, vakfocit, paravívást, paraszkandert és rögbit próbálhatnak ki az érdeklődők.

Rehab Critical Mass Tóth Károly kerekesszékes Táncművésszel Fotó: Polyak Attila - Origo

A felvonulásra 15 órától gyülekezhetnek a résztvevők a Clark Ádám téren, ahonnan a Lánchídon és a Zrínyi utcán át vonulnak a Bazilikához. A téren 17 órától zenei- és kulturális programokkal, koncertekkel, és a rendezvényhez idén először csatlakozott, fogyatékossággal élők emberekből alakult Nemadomfel együttes előadásával várják a látogatókat. A 20 óráig tartó rendezvény, amelyet tavaly óta a Fővárosi Önkormányzat is kiemelten támogat, akadálymentes, család- és állatbarát. A felvonuláson évente 4-5 ezren szoktak részt venni.

A Rehab Critical Mass világszerte az első olyan rendezvény, amely nem csak egyfajta fogyatékosságra koncentrál, hanem "összfogyatékos" szinten hívja fel a figyelmet az érintettekre és problémáikra.

A mozgalom társadalmi összefogást szorgalmaz a fogyatékossággal élő emberek életminőségének, önállóságának és öngondoskodásának javításáért. Véleményük szerint sürgős intézkedésekre van szükség az akadálymentesítés, az integráció, az oktatás, a foglalkoztatás, az önálló életvitel területén, valamint erősíteni kellene a fogyatékossággal élők emberekkel foglalkozó szakemberek megbecsülését is. A problémákra az Elvárjuk című kiáltványukban is szeretnék felhívni a figyelmet, amely elérhető a http://rehabcriticalmass.hu/elvarjuk/ oldalon.

Egy korábbi felmérés szerint Magyarországon jelenleg 457 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal, családtagjaikat, ismerőseiket is hozzászámolva mintegy 1,8 millió embert érint közvetlenül a fogyatékossággal élők helyzete.