A Bálna eladására vonatkozó pályázatról döntött a Fővárosi Közgyűlés

Bálna épület
Budapest, 2013. július 31. A Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum főépülete. A beruházás az egykori közraktárak meglévő épületeit is hasznosítva épült fel a ferencvárosi Duna-parton. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás útján történő értékesítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
Vágólapra másolva!

A testület 20 igen szavazattal, 9 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett határozatott hozott arról, hogy nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján értékesíteni kívánja a 12 ezer 975 négyzetméter alapterületű ingatlant.

Az ingatlan legalacsonyabb vételára – az adásvételi szerződés tervezete szerint – nettó 11 milliárd forint.

Bálna Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: nem arról született döntés, hogy a főváros eladta a Bálnát, hanem kiírnak egy pályázatot, aminek eredménye majd a közgyűlés elé kerül, és akkor dönt majd a testület.

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett, szerdán elfogadott előterjesztés szerint a leghatékonyabb üzemeltetési modell alkalmazása mellett sem biztosítható a komplexum önkormányzati keretek közötti nyereséges üzemeltetése, és a piaci érdeklődés kiváló alkalmat teremt arra, hogy a fővárosi önkormányzat a közfunkció fenntartásának a piac által is vállalható kötelezettsége mellett értékesítse az ingatlant.

A főváros egy olyan befektetőnek kívánja eladni a központot, ami

– olvasható az elfogadott javaslatban.

A Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum főépülete. A beruházás az egykori közraktárak meglévő épületeit is hasznosítva épült fel a ferencvárosi Duna-parton. Forrás: MTI/Róka László

A fővárosi önkormányzat szakmai vezetése az eredeti koncepció szerint a Bálnában elhelyezett, kötelező önkormányzati feladatokat ellátó önkormányzati intézmény – a Budapesti Történet Múzeum (BTM) – és nonprofit gazdasági társaság – a Budapesti Fesztivál – és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. (BFTK) – elhelyezési feltételeit ingyenes használati megállapodások fenntartására irányuló kötelezettség révén kívánta biztosítani.

Ugyanakkor rámutattak, hogy egy ilyen tartalmú kötelezettség, mint értékesítési feltétel, valószínűsíthetően szűkítené a lehetséges ajánlattevők körét, csökkentve az eredményes értékesítés esélyét, ezért, hogy az eredményes értékesítést ezen ingyenes használati jogviszonyoknak 15 éven át történő fenntartása ne veszélyeztesse, átgondolást igényelt ezen jogviszonyok fenntartásának "abszolút igénye", és helyette indokolt bérleti szerződésként való átalakításuk.

Ha az ingatlan értékesítésére irányuló pályáztatás nem jár eredménnyel, úgy ezen ingyenes használati megállapodások érvényben és hatályban maradnak.

A Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum belső tere. A beruházás az egykori közraktárak meglévő épületeit is hasznosítva épült fel a ferencvárosi Duna-parton. Forrás: MTI/Róka László

Bagdy Gábor elmondta, a 2010 előtti városvezetés rossz konstrukcióban szerződött és a mostani városvezetés félkész épületet örökölt.

Továbbá kiemelte, a nyílt pályázat alapján fel tudja mérni a főváros, hogy egy esetleges érdeklődő milyen feltételekkel tudná üzemeltetni a Bálnát. Tehát a pályázattal letesztelhetik a piacot, hogy van-e valódi érdeklődő.