Svédország és Magyarország hadiipari együttműködésről tárgyalt

Honvédelmi minisztérium, Simicskó István, Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter
Vágólapra másolva!
Magyarország és Svédország hadiipari együttműködésének erősítéséről egyeztettek kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter és Simicskó István honvédelmi miniszter kedden folytatott megbeszélést a Honvédelmi Minisztériumban. Közös sajtótájékoztatójukon Simicskó István kiemelte: svéd kollégáját tájékoztatta, hogy milyen elemekből áll a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és hadiipari fejlesztési program, s megvitatták, hogy a Magyar Honvédség modernizációjában milyen módon vehetne részt a magyar mellett a svéd hadiipar is. Emellett a Gripen-flotta helyzetéről és jövőjéről is tárgyaltak.

Budapest, 2017. szeptember 26. Simicskó István honvédelmi miniszter (b) katonai tiszteletadással fogadja Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium előtt 2017. szeptember 26-án. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A svéd miniszter büszkeségét fejezte ki, hogy Magyarország volt az első olyan ország, amellyel a Gripen-vadászgépek beszerzését illetően megállapodást kötöttek. Most is megállapodtak abban, hogy a Gripen-fegyverrendszerek tekintetében is elmélyítsék a két ország közötti együttműködést.