Hajléktalanotthon épülhet a IX. kerületben

hajléktalanok télen, Budapest
Budapest, 2017. január 4. Egy mozgássérült hajléktalan férfi a fővárosi Keleti pályaudvar aluljárójában 2017. január 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Százötven férőhelyes, tartós bentlakásos ellátási formában működő új hajléktalanotthon kialakításáról is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.
Vágólapra másolva!

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon közzétett – előterjesztés elfogadásával a testület kötelezettséget vállalhat arra, hogy bruttó 735 millió forintos összköltséggel a IX. kerületben, a Gyáli út 25./A szám alatti épületben hajléktalanotthont alakít ki.

Az ingatlant, amely az átalakítás után hajléktalanok otthona lenne, üzemeltetésre, működtetésre átadják a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) részére. Az átalakításhoz 635 millió, az első eszközbeszerzéshez 100 millió forint szükséges. A mellékelt engedélyokirat szerint az átalakítás tervezett befejezési időpontja 2018 vége.

Budapest, 2017. január 4. Egy mozgássérült hajléktalan férfi a fővárosi Keleti pályaudvar aluljárójában 2017. január 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az önkormányzati tulajdonban lévő 4222 négyzetméteres épületet, amely korábban iskolaként működött, jelenleg nem használják, az átalakítás és az üzembe helyezés utáni működtetés becsült éves költsége 158 millió forint. A 735 millió forintos összköltségű feladat ez évi üteme 38 millió forint, a jövő évi 597 millió, a 2019-es pedig 100 millió forint.

Mint az előterjesztésben olvasható, a BMSZKI-nak tartós bentlakásos ellátási formában működtetett hajléktalanotthon kialakítására van a leginkább szüksége. Olyan emberek számára ad lehetőséget, akik

idősotthoni elhelyezésre még nem jogosultak, de koruk, egészségi állapotuk miatt fokozott gondozást-ápolást igényelnek, és ellátásuk átmeneti szálláshelyen már nem biztosítható.

Továbbá azok kerülhetnek ide,

akik idősotthoni elhelyezésre jogosultak, de azt instabil anyagi helyzetük miatt nem vállalják, vagy addiktológiai, pszichiátriai problémáik miatt elutasítják a felvételi kérelmüket.

A kialakítandó intézményben biztosítani kell a napi 24 órás szolgálatot, a folyamatos működéshez szükséges személyi és tárgyi feltételeket, hasonló módon, mint az idősek otthona intézményében.

A hajléktalanok otthona hiánypótló szolgáltatást képes nyújtani Budapesten

– írták az előterjesztésben, hozzátéve, hogy annak létrehozásával lehetőség nyílik a jelenlegi idősotthonok, valamint a BMSZKI átmeneti intézményeinek "tehermentesítésére", egyben állami források bevonásával szakosított, bentlakást, ápolást, gondozást nyújtó férőhelyek működtetésére.