Devizakötvény-cserét kezdeményez az ÁKK

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy HASZNÁLATI TÁRGY pénz TÁRGY
Budapest, 2011. augusztus 5. Euró bankjegyeket számol egy pénzváltó alkalmazottja Budapesten. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) az adósságszerkezet javítása érdekében rövid hátralévő futamidejű, magas kamatozású dollárkötvényeket vásárol vissza, amelyeket alacsonyabb kamatozású és hosszabb futamidejű euró kötvénnyel tervez helyettesíteni. A devizakötvény-csere jelentős kamatmegtakarítást eredményez.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években sokat javult Magyarország nemzetközi megítélése, ezt a nemzetközi szervezetek elemzései és a hitelminősítők felminősítései is mutatják. A piaci befektetők elismerő véleményét a hozamszintek történelmi mélypontra csökkenése és a CDS-felár száz bázispont alá mérséklődése is mutatja.

A pozitív piaci várakozások nagyobb mozgásteret engednek Magyarország számára, ezért az ÁKK Zrt. – a megalakulása óta első alkalommal – devizakötvény-csere tranzakció végrehajtása mellett döntött.

Az ügylet pozitív hatása lesz, hogy csökken a következő évek kamatkiadása és a devizaadósság átlagos hátralévő futamideje emelkedik, ami a finanszírozás biztonságát javítja.

A dollárkötvények elcserélése eurókötvényekkel jelentős kamatmegtakarítással jár. Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az adósságkezelő a teljes tranzakció lebonyolítására a BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, ING bankoknak adott mandátumot a Magyar Állam nevében. Az állam ezen a héten rövid hátralévő futamidejű, magas kamatozású dollárkötvényeket vásárol vissza, majd a piaci helyzet függvényében alacsonyabb kamatozású és hosszabb futamidejű eurókötvényt kínál eladásra. Az ügyletet követően az államadósság mértéke és annak devizarészaránya nem változik.

A befektetőknek hét napig lesz lehetőségük a dollárkötvényeik eladására és a piaci helyzettől függően ezt követheti egy új eurókötvény kibocsátása.