A nemzeti parlamentekről és a Brexitről tanácskoztak a V4-ek

V4, visegrádi négyek
Sárospatak, 2017. szeptember 25. Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke (b3) sajtótájékoztatón mutatja a visegrádi négyek európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak tanácskozása aláírt zárónyilatkozatát a kétnapos találkozó nyitónapján a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrumban 2017. szeptember 25-én. Balról jobbra ülnek: a cseh Lubomir Toufar, Vaclav Hampl, Hörcsik Richárd, a lengyel Izabela Kloc, Jaroslaw Obremski és a szlovák Martin Klus.
Vágólapra másolva!
A visegrádi országok (V4) a nemzeti parlamentek súlyának erősítését szeretnék elérni az európai uniós politikán belül, valamint elvárják érdekeiknek hatékony képviseletét az uniós tárgyalópartnerektől a Brexit-egyeztetések során.
Vágólapra másolva!

Ezt tartalmazza az a zárónyilatkozat, amelyet a V4-országok európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottságainak tanácskozása fogadott el hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon.
Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország július elsején vette át és egy évig tölti be a V4-ek elnöki tisztét, ennek az időszaknak az első parlamenti szintű tanácskozása volt a sárospataki.

A visegrádi országok már többször kinyilvánították, hogy az EU-n belül fontosnak tartják a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését.

Erre a lisszaboni szerződés két pontja is lehetőséget ad számukra, azokra fognak hivatkozni, amikor a brüsszeli "lopakodó jogalkotással" szemben föl szeretnének lépni.

Sárospatak, 2017. szeptember 25. Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke (b3) sajtótájékoztatón mutatja a visegrádi négyek európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak tanácskozása aláírt zárónyilatkozatát a kétnapos találkozó nyitónapján a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrumban 2017. szeptember 25-én. Balról jobbra ülnek: a cseh Lubomir Toufar, Vaclav Hampl, Hörcsik Richárd, a lengyel Izabela Kloc, Jaroslaw Obremski és a szlovák Martin Klus. Forrás: MTI/Vajda János

A másik fontos napirendi pontjuk a Brexit volt, ugyanis Nagy-Britannia kilépése az EU-ból "mindenkinek fájni fog". Az ebből eredő károk csökkentése minden uniós ország érdeke. A V4-tagországok nem kötnek különalkukat a britekkel, a tárgyalásoknak a 27 tagország nevében kell lezajlaniuk. Az egyeztetések során azonban elvárják az uniós képviselettől azt, hogy a négy közép-kelet-európai ország érdekeit is markánsan megjelenítsék.

Ha úgy látják, hogy bármelyik V4-tagország hátrányt szenved a Brexit-tárgyalások során, egységesen lépnek majd fel.