Egyedül internetezik a gyereke? Óriási veszélyben van!

Kék Bálna - A mítosz és a valóság család hacker
Vágólapra másolva!
A gyerekek egyre többet használják az internetet, napi szinten játszanak, és képeket töltenek fel magukról a közösségi oldalakra. A bűnözök pedig csak arra várnak, hogy valamelyikük beszálljon a játékukba, és adatokat csalhassanak ki tőlük, vagy akár meztelen képeket. 
Vágólapra másolva!

Pár napon belül elítélhetik azt a férfit, aki az interneten lány nevet adott meg magának, és így lépett kapcsolatba két kislánnyal.

A 9 és 13 éves lányokat arra kérte, hogy mutassák meg neki magukat meztelenül.

A férfi képeket készített a lányokról, amiket később a rendőrség lefoglalt.

Forrás: Thinkstock

A mai gyerekek többet interneteznek, mint valaha. Egy felmérés szerint a 12-17 év közöttiek 93%-a internetezik, ebből 75%-uknak van mobiltelefonja, és majdnem ugyanennyien képeket is töltenek fel magukról a közösségi oldalakra. Csakhogy az internet veszélyes is lehet a gyerekeknek, rosszindulatú programokat tölthetnek le véletlenül, átverhetik őket, és adatokat csalhatnak ki tőlük.

A Kaspersksy Lab, a világ vezető információbiztonsággal foglalkozó vállalata összeszedte az internet legjellemzőbb gyerekcsapdáit:

Az internetes zaklatás

A legnagyobb veszélyt az internetes zaklatás jelenti a gyerekeknek, minden harmadik gyereket zaklattak már a világhálón. A legtöbb támadás a közösségi oldalakon és a netes játékokban történik.

A zaklatáshoz vagy a kiközösítéshez már elég egy kis indok is, például ha valakinek kevés barátja van.

Ha a probléma komolyra fordul, akkor Magyarországon igénybe vehető számos HelpDesk vonal, ahol a szülő és a gyerekek is bejelentést tehetnek telefonon vagy a chatszobában.

Az idegenek

A szexuális és más bűnözők olyan felületeken jelennek meg, amiket gyakran használnak a gyerekek.

Itt követni tudják őket, a bizalmukba férkőzhetnek kihasználva a tudatlanságukat, a legrosszabb esetben egy találkozót is megbeszélhetnek velük.

Néha az ártatlanságukat képzeletbeli játékokkal próbálják bemocskolni. A legjobb védekezés, ha megbeszéljük a gyerekünkkel, hogy mi is az a bizalommal való visszaélés.

Személyes adatokkal való visszaélés

A gyerekek még nem feltétlenül értik a társadalmi határokat. Küldhetnek olyan adatokat a közösségi oldalakon, amikkel könnyen visszaélhetnek.

Lehetnek ezek kínos képek magukról vagy másokról, vagy akár lakcím, telefonszám.

Érdemes felhívni a gyerekek figyelmét a nyilvánosság határaira.

Az adathalászat

A számítógépes biztonságban dolgozó szakemberek olyan e-mailek használatát hívják adathalászatnak, amikor ezeken keresztül megpróbálják becsapni az embereket rosszindulatú linkekkel vagy csatolmányokkal.

A bűnözők olyan weboldalakat figyelnek, amiket sűrűn használnak a gyerekek, megszerzik az e-mail címeket és a barátaik nevét, amiket később a csaláshoz felhasználhatnak.

Fontos, hogy a gyerekek elkerüljék az idegenektől kapott leveleket.

Hamis ígéretek

A fiatalokat könnyű elcsábítani, mert még nem óvatosak. Az adathalászathoz hasonlóan a számítógépes bűnözők a gyermekek által kedvelt webhelyeket használják az áldozatok megkeresésére, majd megígérhetnek nekik valamit, cserébe valamiért, amit ők akarnak.

Például a szülők hitelkártya adataiért.

A legjobb védekezés, hogy tudatosítjuk magunkban, ha egy ajánlat túl jó, akkor az valószínűleg nem igaz. A gyerekeket is meg kell tanítani, hogy gyanakvóbbak legyenek.

Véletlenül letöltött rosszindulatú programok, vírusok

A rosszindulatú programok olyan számítógépes szoftverek, amelyek az áldozat engedélye nélkül települnek, és kárt okoznak a számítógépen.

Ez magában foglalja a számítógép személyes adatainak ellopását vagy a „botnet” használatát, ami átveszi az irányítást a gép fölött.

Ebben az esetben gyakran átverik az embereket, a gyerekeknél nagyon csábító, ha például egy játékot tölthet le, ami igazából nem is létezik.

Átgondolatlan bejegyzések

Az interneten minden tettünknek nyoma marad, a tinédzserek rendszerint nem foglalkoznak azzal, hogy a leendő főnök például mit szól a vicces képekhez vagy bejegyzésekhez. Fontos az elővigyázatosság.

Egyes biztonsági szoftverek megvédhetik a gyerekeket, de a leghatékonyabb az, ha a szülő megfelelően kommunikál a gyerekkel, és felhívja a figyelmét az internet veszélyeire.