Megrázó rövidfilm az Alzheimer-világnap alkalmából

2016. 08. 13., Cigány az űrben, Film, Filmforgatás, Forgatás, Lajkó, Magyar film, Werk 2016. 08. 13. Cigány az űrben Film Filmforgatás Forgatás Keresztes Tamás Lajkó Magyar film Színész Werk
Keresztes Tamás
Vágólapra másolva!
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Így született meg a Vasárnap című kisfilm. Az apa és fia bensőséges, a betegség miatt mégis lassan kiüresedő és fájdalmas kapcsolatát feldolgozó történet főszereplői Keresztes Tamás és Horváth Károly.

A filmet Dömötör Tamás színház- és filmrendező rendezte, az operatőre pedig az a Maly Róbert volt, akit az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmből ismerhet a közönség.

A kreatív koncepció fejlesztése és a gyártás pedig a számos rövidfilmet és videoklipet készítő Umbrella kezében volt.

A Vasárnap valódi emlékekből merít. A rendező Ronald D. Laing pszichiáter Tényleg szeretsz? Gubancok című műve alapján dolgozta ki a forgatókönyvet, melyben a szerző saját, Alzheimer-beteg édesapjával történő beszélgetéseit jegyezte fel.

A Magyar Telekom a betegség megrázó pillanatait bemutató kisfilmmel a nézőket arra invitálja, hogy támogassák a demencia elleni küzdelmet, és segítsék a kutatók munkáját a Sea Hero Quest VR játékkal, mely a Deutsche Telekom virtuális valóság játéka, és a tavalyi nagysikerű mobil applikáció második körös verziója. A játékban résztvevők anonim adatait egy a demencia megelőzését és gyógyítását célzó nemzetközi kutatásban használják fel. 2 percnyi játék 5 órányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál.

Keresztes Tamás Fotó: Adrián Zoltán - Origo

2016-ban több mint 3 millió ember töltötte le a játékot, ezzel pedig több mint 12 ezer év laboratóriumi kutatás volumenének megfelelő anyagot gyűjtöttek össze a szakemberek. Ezzel a kezdeményezéssel a technológiai innovációt és a játékok hasznos célok érdekében történő felhasználását kívánja elősegíteni a Telekom.

Hol lehet játszani és így részt venni a kutatásban?
Telekom üzletek:
Budapest Westend Bevásárlóközpont
Miskolc belváros
Pécs Árkád Bevásárlóközpont
Székesfehérvár Alba Bevásárlóközpont
(nyitvatartási napokon 10.00 – 18.00)
InGame kávézó : http://www.in-game.hu
Play VR: playvr.hu