Tuzson Bence: Fizikai védelem nélkül nem lehet megállítani a migrációt

határzár kerítés rendőrség rendőrautó
Röszke, 2016. március 19. A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítő katonák járőröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművekkel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes műszaki határzár mellett 2016. március 19-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Fizikai védelem nélkül nem lehet megállítani ilyen nagy migrációs nyomást, ezért van szükség a kerítésre - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerda reggel az M1-en.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. A főbiztos egyebek mellett azt mondta,

és biztosítani az állampolgárai biztonságát, de ezek a kötelezettségek nem állnak ellentétben azzal az erkölcsi kötelességgel, hogy segítséget nyújtsanak a menekülteknek.

Tuzson Bence szerint fizikai akadály nélkül nem lehet megállítani a migrációs nyomást Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Tuzson Bence hangsúlyozta,

az elsődleges szempont a magyar emberek biztonságának védelme,

erről szól a tranzitzóna, végső soron pedig a kerítés léte is.

Ez rengeteg energiát és anyagi forrást emészt fel: a határvédelem mintegy 270 milliárd forintot igényelt - mondta az államtitkár. Ugyanakkor - jegyezte meg - a határőrizeti rendszer nemcsak a magyar, de az európai polgárok védelmét is szolgálja, ezért az ország joggal tarthat igényt az uniótól arra, hogy egy részét a költségeknek térítse meg.