Kovács Zoltán: A New York Times nincs tisztában a migránsválsággal

Interjú Kormányszóvivő Kovács Zoltán Magyarország kormány nemzetközi szóvivője Nemzetközi Szóvivő Szóvivő politikus történész
Vágólapra másolva!
A The New York Times szerkesztői még mindig nincsenek tisztában a migránsválsággal - írta blogjába Kovács Zoltán kormányszóvivő, reagálva az amerikai napilap múlt heti szerkesztőségi cikkére, amelyben azt állították, hogy Magyarország súlyosbította a migránsválságot.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő szerint „a manhattani kényelemből” kétségkívül nem könnyű megfogni ezt a „vitathatatlanul nehéz problémát”, de ha komoly eszmecserét akarunk róla folytatni, akkor tisztában kell lennünk az alapvető tényekkel. A szóvivő az abouthungary.hu blogjában idézi ezzel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerint

egy ország, amely nem képes megvédeni határait, nem is ország.

Az Orbán-kormány azért épített kerítést Magyarország déli határánál, mert az egyben a schengeni övezet külső határa is. Ez nem egyszerűen a „határ megerősítését” szolgálta - ahogyan írta az amerikai lap -, hanem Európa védelmét, illetve a schengeni egyezményből eredő kötelezettségeinek betartását is, amelyek a többi között előírják az EU-ba irányuló illegális migráció megakadályozását.

Ez a lényeg

„A szabad mozgást lehetővé tevő, határ nélküli övezet, a schengeni övezet határbiztonságának és integritásának fenntartása alapvető fontosságú az EU biztonsága és a belső piac működése szempontjából. Ez itt a lényeg” - írja Kovács Zoltán az amerikai lap írására reflektálva. Leszögezte, hogy

az erős és biztonságos határ nem súlyosbítja a migránsválságot,

éppen ellenkezőleg. „A gyönge, védtelen határ teremt vonzerőt, súlyosbítva a válságot, ösztönözve a migránsokat arra, hogy nekivágjanak a veszélyes útnak. A határvédelem kudarca az, ami táplálta a migránsokon nyerészkedő embercsempész iparágat. És a külső határok védelmének a kudarca vezetett ahhoz, hogy migránsok százezrei léptek be illegálisan az EU területére” - írja blogjában a kormányszóvivő.

Segítségnyújtás

Emlékeztetett arra: Orbán Viktor a migránsválság első napjaitól kezdve azzal érvelt, hogy az EU-nak fokoznia kell erőfeszítéseit a segítségnyújtásban közvetlenül és azonnal a konfliktus sújtotta térségeknek. Az első európai vezetők között javasolta a segítségnyújtást azoknak az EU-tagországoknak, amelyek nem tudnak eleget tenni határvédelmi kötelezettségeiknek, továbbá azt is, hogy egyes, a nemzetközi migrációban fontos szerepet játszó - unión kívüli - országokban, mint Líbia, a migránsok befogadásához hozzanak létre menedékkérelmeket feldolgozó központokat. A szóvivő felhívja a figyelmet arra, hogy ezt az álláspontot képviseli most Emmanuel Macron francia elnök is.

Kovács Zoltán Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Magyarország oltalmazza az 510 milliós európai közösség külső határát, hogy enyhítse az öreg kontinensre nehezedő nyomást, és ez jelentős megnyilvánulása a szolidaritásunknak, hozzájárul a migránsválság kordában tartásához. Ha nem hisznek nekem, kérdezzék meg Ausztria vagy Németország polgárait, hogy mit gondolnak az Európa határán épített kerítésünkről” - üzeni Kovács Zoltán, aki szerint azok a javaslatok, amelyek gyakorlatilag Európa területére hoznák ezt a „nehéz problémát” - ilyen Brüsszel javaslata a kötelező betelepítési kvótáról -, súlyosbítják a migránsválságot, mert tovább bátorítják az illegális migrációt.

Csak Magyarország döntheti el, hogy kit fogad be

A kormányszóvivő reagál arra is, hogy az amerikai lap alkalomszerűen utal írásaiban a nemzetközi jogra és az európai értékekre, a NYT „limuzinliberális” olvasóit megszólítva.

- írja a szóvivő. Magyarország tudomásul veszi az Európai Bíróság múlt heti döntését, de - írja a szóvivő, idézve Orbán Viktor ezzel kapcsolatos kijelentését - csak Magyarország döntheti el, hogy kit fogad be.

„Ebben a való világban, a migránsválság arcvonalában, a magyar polgárok túlnyomó többsége azt akarja, hogy a kormány - és nem Brüsszel - hozzon döntést a bevándorlásról (ugyanez igaz az európai polgárok többségére is). A magyar polgárok - illetve az európai polgárok - épségéért és biztonságáért felelős kormányként nem foguk bocsánatot kérni, mert továbbra is jogot formálunk arra, hogy magunk hozzunk döntéseket a bevándorlásról, és erős európai határokat tartsunk fenn” - írta blogjában Kovács Zoltán.