Sunyi módon vezetné be Brüsszel a korlát nélküli migránskvótát

határzár, marokkói-spanyol fal
Would-be immigrants sit atop a border fence separating Morocco from the north African Spanish enclave of Melilla in the first attempt to jump in on February 19, 2015 since the camp on Mount Gurugu burned down. Morocco on February 11, 2015 vowed further crackdowns on illegal migrants after rounding up hundreds of foreigners close to the Spanish enclave of Melilla, in a move criticised by local rights groups. AFP PHOTO/ANGELA RIOS
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Bíróságának múlt heti kvótadöntése után egyre több uniós politikus áll ki amellett, hogy egy állandó, felső korlát nélküli betelepítési mechanizmus jöhet az EU-ban az illegális migránsokra. Gianni Pittella, az európai szocialisták frakcióvezetője mellett Angela Merkel is az állandó legális migráció mellett áll. Vagyis, hogy - a Soros-tervnek megfelelően - állandóan érkezzenek migránsok Európába. A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint több mint 100 millióan ellenzik a kvótát 11 közép-európai országban.
Vágólapra másolva!

Miközben a baloldali politikusok tavaly még a kötelező kvóta tervét is vadul tagadták, addig a múlt heti kvótadöntést követően több szocialista politikus már arról beszélt, hogy egy felső határ nélküli befogadási mechanizmus jöhet. Gianni Pittella, az európai szocialisták európai parlamenti frakcióvezetője például precedens értékűnek nevezte a magyar és a szlovák kereset elutasításáról hozott határozatot. Azt mondta, hogy innentől

el lehet kezdeni egy létszámküszöb nélküli, kötelező és állandó eljárás kidolgozását.

Ráadásul tavaly április óta az uniós szervek asztalán fekszik az ideiglenes kvótamechanizmust felváltani szándékozó, állandósított és automatikus elosztási javaslatuk, amelynek elfogadását megpróbálhatják felgyorsítani. Ezzel kapcsolatban mondta még korábban Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője, hogy az Európai Unió Tanácsa egy felső korlát nélküli kvótarendszer révén tenné kötelezővé az illegális migránsok befogadását.

Felső korlát nélkül osztaná szét Brüsszel az illegális bevándorlókat Forrás: AFP/Angela Rios

Merkel homályosan utalgatott

Angela Merkel német kancellár pedig homályosan utalt a felső korlát nélküli szétosztási mechanizmusra. Hétvégén arról beszélt, valószínűleg jobban ki lehet alakítani egy elosztási mechanizmust, ha „a menekült- és a migrációs politika minden további eleme stabil”, vagyis ha eredményes a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelem, hatékony az uniós külső határok védelme, az EU fejlesztési partnerségi kapcsolatot alakít ki Afrikával, és sikerül messzemenően felszámolni az embercsempészetet. Ebben az esetben

eloszlik a bizalmatlanság a rendezett, legális migrációval szemben.

Felső korlát nélküli betelepítés jöhet: megvalósul a Soros-terv

Az elmúlt napok nyilatkozataiból jól látszik, hogy a kvótaperben hozott döntés csak az első lépés, Brüsszel ugyanis szintet lép, és felpörgeti a betelepítési programot - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára egy mai sajtótájékoztatón. A kormány képviselője úgy fogalmazott, míg korábban önkéntességről, eseti jellegről, pár ezer főről volt szó, addig most már kötelező rendszerről, állandó elosztásról beszélnek, felső létszámküszöb nélkül.

„Azt is mondhatjuk, hogy

elkezdődött a Soros-terv végrehajtása”

- jelentette ki Dömötör Csaba, hozzátéve, Brüsszel minden évben hozna bevándorlókat, és azokat szét is osztaná a tagországok között. Az államtitkár kijelentette, a magyar kormány elutasítja a betelepítést, és minden eszközzel fellép ellene. „Ebben nincs kompromisszum, mi nyílt lapokkal játszunk” - tette hozzá.

Karanténba zárnák a V4-eket

Az Európai Bíróság kvótaperben hozott döntése kinyitotta a kaput azelőtt, hogy egy felső határ nélküli automatizmus szerint osszák el a migránsokat az uniós tagállamok között - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hangsúlyozta, a magyar kormány nem támogatja ezt a rendszert, amely szerinte kísértetiesen hasonlít Soros György tervére.

Az európai vezetők célja

a migránsok automatikus elosztási mechanizmusának a bevezetése,

ami megszüntetné elosztásuk felső korlátját - jelentette ki a Nézőpont Intézet elemzője. Deák Dániel közölte: az látszik, hogy a német és az európai politika szándéka a kvótákat leginkább ellenző V4-ek megosztása és karanténba zárása annak érdekében, hogy ne csatlakozzanak hozzájuk további államok.

Angela Merkel homályosan, de utalt a felső korlát nélküli szétosztási mechanizmusra Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carmen Jaspersen

Több mint 100 millióan ellenzik a kvótát

A veszélyt növeli az Európai Bíróságnak a kvótaperben hozott döntése is, amellyel kinyitották a kaput az automatikus szétosztási mechanizmus bevezetése előtt - tette hozzá Deák. Eközben több olyan politikai nyilatkozat is napvilágot látott európai vezetőktől, hogy az uniós támogatások kifizetését összekötnék a kötelező betelepítési kvóta elfogadásával, ami ugyancsak a nyomásgyakorlás jele - mondta.

A múlt héten publikált a Nézőpont Intézet egy 11 közép-európai országra kiterjedő közvélemény-kutatást, amelyből kiderült, hogy a

153 millió közép-európai polgár közül 106 millió egyértelműen elutasítja a kötelező betelepítési kvótát

- jelezte. Ez azt jelenti, hogy az uniós állampolgárok véleménye nagy mértékben szembekerül az EU vezetőinek álláspontjával. Ez olyan feszültségeket eredményez, amelyek hosszú távon az unió felbomlásához is vezethetnek - vélekedett.

Kovács: Ebből egy szó sem igaz

„Német választási lufi” a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) azon cikke, amely szerint megállapodás körvonalazódik az unión belül a menekültek elosztásáról - nyilatkozta Kovács Zoltán kormányszóvivő. A frankfurti lap arról írt, hogy a megállapodáshoz nagy mértékben hozzájárultak a visegrádi négyek a rugalmas szolidaritás fogalmának bevezetésével, és hogy a választások után erősödhet Orbán Viktor miniszterelnök készsége a kompromisszumra.

Kovács Zoltán: Magyarország elvi alapon, elvi okokból ellenzi a beletelepítési kvótát Adrián Zoltán - Origo

Kovács Zoltán kormányszóvivő a FAZ cikkét úgy kommentálta:

az egy német választási lufi, és egy szó sem igaz belőle.

Hozzátette: Magyarország elvi alapon, elvi okokból ellenzi a beletelepítési kvótát, a magyar kormány és a miniszterelnök álláspontja szerint ugyanis egy olyan szabad ország, mint Magyarország, nem engedheti meg magának, hogy mások döntsék el, kik jöjjenek az ország területére.