Börtönben marad S. Ábel

2017.09.01. 14:52

A Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 30-án három hónappal meghosszabbította S. Ábel előzetes letartóztatását, mert fennáll a bűnismétlés veszélye. A házi őrizet nem megfelelő, mert legutóbb is otthon csinált robbanóanyagot - mondta ki a határozat.

Előzetesben marad S. Ábel.Forrás: MTI/Illyés Tibor

S. Ábellel szemben a BRFK Nyomozó Főosztály Rablási Osztálya folytat nyomozást robbanóanyaggal való visszaélés miatt. A korábban egy hónapra elrendelt előzetes letartóztatás meghosszabbítását az ügyészség indítványozta. A végzés szerint ez megalapozott.

A bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedést

a bűnismétlés veszélye támasztja alá,

mert a vádlott többszörösen büntetett előéletű, és a robbanóanyagot is az ellene folyamatban lévő büntetőeljárás ideje alatt készítette otthon.

Nem lehet tudni a bíróság szerint, hogy S. Ábelnek mi volt a célja az előállított és az előállítani tervezett robbanóanyaggal. Talán rabláshoz akarta használni, de eddigi bűncselekményei alapján az sem kizárt, hogy találomra kiválasztott embereket akart megölni vele.

Mindezek alapján úgy ítélték meg, hogy S. Ábel szabadlábon hagyásával az előkészített bűncselekményt elkövethetné, vagy más, emberi életeket veszélyeztető bűncselekményt vihetne véghez. Vizsgálta a bíróság az enyhébb kényszerintézkedés lehetőségét, de a házi őrizet azért nem lenne megfelelő, mert a robbanóanyagot legutóbb is otthon állította elő az ott talált alapanyagokból.

A gyanúsított meghosszabbított előzetes letartóztatása az elsőfokú bíróság tárgyalásáig, de legfeljebb november 30-ig tart.