Pénteken becsengetnek, vége a nyári szünetnek

KODÁLY Zoltán
Budapest, 2017. augusztus 1. Tankönyvek a fővárosi Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában 2017. augusztus 1-jén. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentették: megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a hónap végéig mindenhová megérkeznek. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Gyorsan elrepült a nyár, a csütörtöki nappal véget ér a két és fél hónapos nyári vakáció. Szeptember 1-jétől 751 ezer általános iskolásnak, 78 ezer szakközépiskolásnak, 5800 szakiskolásnak, 182 ezer gimnazistának és 168 ezer szakgimnazistának csengetnek be. Az óvodások száma 314 ezer. A nemzeti tanévnyitót idén Nagykőrösön tartják.
Vágólapra másolva!

Az iskolák összesen 12,7 millió tankönyvet rendeltek tanévkezdésre, s már a pótrendelések leadása is befejeződött. Ahogy tavaly, úgy idén sem fogja a tankönyvek hiánya megakadályozni az iskolakezdést.

A tanévkezdést könnyítendő korábban utalták a családtámogatásokat, így közel 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget az iskolakezdés.

Már nem olyan nehéz az iskolatáska

Novák Katalin ifjúsági és családügyekért is felelős államtitkár a családokat segítő intézkedések között említette a

1-9. osztályosoknak járó ingyenes tankönyveket,

ami 1 milliónál több diákot érint. Számítása szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet. Kitért egy friss rendeletmódosításra is, ami szerint az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kilogrammnál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Többet keresnek a tanárok

Palkovics László korábbi közlése szerint átlagosan 3,4 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére szeptembertől. Az államtitkár ismertette, erre 21 milliárd forintot költenek a költségvetésből. Az alapbéren túl nőnek a tanárok pótlékai is, összesen 10 milliárd forint értékben. A 2013 óta tartó bérrendezés óta, átlagosan

50 százalékkal bővült a pedagógusok illetménye,

és erre a célra 350 milliárd forintot költött az állam - hangsúlyozta.

Hozzátette, 2013-ban egy 19 éve dolgozó, a pedagógus I. kategóriába sorolt tanárnak bruttó 149 ezer forint volt a bére, ez mára bruttó 274 ezer forintra nőtt. Egy pedagógus II. kategóriás tanárnak pedig 149 ezer forint volt a jövedelme, most 301 ezer forintot vihet haza. Kitért arra is, az OECD statisztikái szerint Magyarország az elsők között szerepel azon országok között, ahol a leginkább nőtt a pedagógusok bére, ugyanakkor a diplomás átlagbérhez képest is kiemelkedő, annak 82 százalékán áll a járandóságuk.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Szépülnek az iskolák

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a tanévkezdés előtt jelentette be, hogy több mint 81 milliárdos forrásból közel 400 településen 527 intézmény újul meg. Az intézkedés minden ötödik diákot érinti. A nemzeti köznevelési infrastruktúrafejlesztési programban már

25 tanuszodát, tornatermet, iskolát, tantermet adtak át

és készül további 21 tanuszoda, 13 tornaterem, 4 iskola, valamint 6 tornaterem kibővítése is zajlik.

A nemzeti tanévnyitónak a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium ad otthont. A tanévet Balog Zoltán nyitja meg, beszédet mond Palkovics László.