Botrányos előzmények után kaotikus fizetős parkolás jön Zuglóban

Karácsony Gergely; Szabó Zsolt
Budapest, 2017. április 30. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje (j) a PM tisztújító taggyűlésén a K11 Művészeti és Rendezvény Központban Budapesten 2017. április 30-án. Mögötte Szabó Zsolt, a PM dunaújvárosi önkormányzati képviselője. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Sikertelen próbálkozások után szeptembertől mégiscsak elindul a fizetős parkolási rendszer Zuglóban. A főváros XIV. kerületében vannak olyan zónák, ahol óránként 500 forintnál is többet kell fizetniük az autósoknak. A Figyelő szerint Karácsony Gergely kerületében sokan ellenzik a fizetős parkolást, mert ebben a formájában nem oldja meg azt a problémát, hogy más kerületben élők elfoglalják az utcákat. Telefonnal sem lehet egyelőre fizetni.
Vágólapra másolva!

Péntektől fizetős lesz a parkolás Zuglóban, Budapest XIV. kerületében bizonyos helyeken akár 525 forintot is elkérhetnek óránként az autósoktól - erről a csütörtöki Figyelő ír. A hetilap emlékeztet rá, hogy Karácsony Gergely kerületében már több mint egy éve húzódik a parkolási díj bevezetése.

Az első tender kiírása után nem sokkal, 2016 márciusában már egymillió forintra büntették a kerületet, mert szabálytalanul írták ki a tendert.

Az akkori sajtóhírek arról szóltak, hogy a közbeszerzés kiírását a zuglói MSZP-frakciója erőltette azért, hogy gyorsított eljárásban tudják elfogadtatni az 1,4 milliárd forintos tendert. Egy névtelenséget kérő képviselő a Magyra Narancsnak úgy nyilatkozott, hogy

Karácsony Gergely (elöl), a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje, Zugló polgármestere Forrás: MTI/Marjai János

A második, jelenlegi pályázat 204 parkolóóra négy éves üzemeltetéséről szól, azonban ezzel a pályázattal is akadt probléma. Márciusban, az Átlátszó cikkezett arról, hogy a kiírást túlárazták, ugyanis a becsült összegnél drágábban, több mint egymilliárd forintért nyerte el a győztes konzorcium, amely egyik tagjának köze van a Centrum Parkoló Kft-hez.

Ez az a cég, amelynek ténykedése miatt korábban 24 személy került bíróság elé, köztük a VI. kerület volt MSZP-s alpolgármestere, Fürst György is.

A zuglói parkolási rendszer egyébként nem csak gazdasági szempontból problémás. A parkolási díj bevezetését támogatók azzal érvelnek, hogy a zónák kialakítása a helyiek érdeke, hiszen a napközben más kerületben élők vagy dolgozók nem fogják tovább foglalni Zugló utcáin ott, ahol fizetni kell. A másik érvük, hogy az utcákat járó parkolóőrök növelik a közbiztonságot. A bevezetést ellenzők viszont úgy látják, hogy csak attól, hogy az utcák egy részét fizetőssé tették, nem fog megoldódni probléma, hiszen az ingyenes utcákban továbbra is parkolhatnak az agglomerációból érkezők. A Figyelő megjegyzi, hogy hiába startol el a rendszer, szeptember elsejétől egyelőre telefonon keresztül nem lehet fizetni a parkolásért, így például az állatkertbe autóval érkezők kénytelenek lesznek többször is kiszaladni az automatákhoz egy délután alatt.