Növelik a tb-finanszírozott lombikprogram-eljárások számát

lombik
Vágólapra másolva!
Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is - jelentette be az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán.
Vágólapra másolva!

Abban az esetben ha egy párnál az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyerek esetében is négy-négy alkalommal támogatja a beavatkozást az állam - mondta Balog Zoltán.
Ma a szülőképes korú pároknak a 20 százaléka küzd meddőséggel, amiben a kormánynak kötelessége segíteni - tette hozzá.

lombik Forrás: --

A közelmúltban megszületett egy olyan kormányhatározat, amely

1,5 milliárd forinttal támogatja a Bethesda Gyermekkórházban és a Budai Irgalmasrendi Kórházban az új nőgyógyászati és andrológiai részleg létrehozását.

Így itt olyan kezeléseket adhatnak, amelyek segítik a meddőséggel küzdő pároknak a természetes úton való fogantatást.

- fogalmazott Balog Zoltán.

A lombikeljárásokhoz kapcsolódó tb-támogatás az eddigi 70 százalékról, 90 százalékra nőhet. A magánellátásoknál pedig az orvos 55 százalékos tb-támogatással írhat fel gyógyszereket.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a magyarországi öt ciklus állami támogatása nemzetközi viszonylatban is magasnak számít. Ám amennyiben mind az öt támogatott lombikeljárás sikertelen, nincs további lehetőség újabb támogatásra.