Újabb csapás érte az Iszlám Államot Irakban

Vágólapra másolva!
Az iraki kormánycsapatok a síita milíciák támogatásával szerdán elfoglalták a Tell-Áfártól északnyugatra fekvő al-Ajádia városkát és a közeli Kabak nevű falut az Iszlám Állam terrorszervezet harcosaitól - közölte Abdul-Amír Rasíd Jaralláh, az iraki hadsereg tábornoka.
Vágólapra másolva!

A várost ostromló csapatok parancsnoka szerint a nap folyamán elfoglalták Ajádia keleti felét is, illetve a városkától északra fekvő Kabak területét, s ezzel mindkét helyen kitűzhették az iraki lobogót. A tábornok kijelentette: az iraki erőknek sikerült teljesíteniük feladatukat, vagyis Ajádia felszabadítását.
Kaszim Nazzal iraki altábornagy heves utcai harcokról és házról házra terjedő küzdelemről számolt be a harcedzett iszlamisták és az iraki erők között Tell-Áfár 11 kilométerre fekvő külvárosában. Mint mondta, a dzsihadisták hármasával barikádozták el magukat Ajádia szinte minden egyes épületében.

A terep nem teszi lehetővé, hogy harckocsikat vessenek be, így a könnyűfegyverekkel és gránátokkal felszerelt gyalogságnak kellett behatolnia a városkába - fűzte hozzá Szaláh Karím ezredes.

Az iraki katonák sokszorta rosszabbnak nevezték a kis külvárosért folytatott küzdelmet annál, mint amit az Iszlám Állam egykori fellegvárában, Moszulban vívtak kilenc hónapig tartó utcai harcokban.
Karím al-Lami ezredes szerint a szélsőségesek első védelmi vonalát feltörni olyan volt, mint megnyitni "a pokol kapuját".

Az iraki kormányerők még vasárnap teljes egészében visszafoglalták Tell-Áfár városát.
Tell-Áfár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik utolsó erőssége volt Irak északkeleti részén, a szíriai határ közelében. A térség kulcsfontosságú, ugyanis birtoklásával az iraki hadsereg gyakorlatilag elvágta a szélsőségesek visszavonulási lehetőségét Ninive kormányzóságból a szomszédos Szíriába.

A nap folyamán az asz-Szumaríja állami televízió az iraki légierő és hírszerzés együttes műveletéről jelentett, amelynek során 94 dzsihadistával végeztek a nyugat-iraki el-Anbár tartományban, Káim városában. Az Iszlám Állam uralta, szíriai határon fekvő Káim augusztus 29-én végrehajtott bombázásában értesülések szerint életét vesztette Mulla Hasem Farhat is, aki terrorszervezetet vezető Abu Bakr al-Bagdadi egyik bizalmasának számít, és a Tell-Áfári szélsőségesek egyik parancsnoka volt.