Milliárdokat bukhat Szeged Botka törvénytelen piacépítésén

Botka László
Botka László
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Nyomozó Iroda és az Európai Csalás Elleni Hivatal (az OLAF) is vizsgálja a szegedi Mars téri piacberuházást, a Botka-féle szegedi önkormányzat egyik legsötétebb ügyét - írja a Pesti Srácok. Azt gyanítják ugyanis, hogy Botka László és munkatársai jogszerűtlenül igényeltek fejlesztési forrást az érintett területre, vagyis szándékosan hazudtak az Európai Uniónak. A portál olyan okiratokat szerzett meg, amelyek bűnszövetségben elkövetett bűncselekmények egész sorát vetik fel. Szeged több milliárd forintot is bukhat Botkáék ügyén.
Vágólapra másolva!

A Pesti Srácok szerint az 1,9 milliárdos uniós támogatás megszerzése érdekében

meghamisították a pályázati adatlapot, kisemmiztek vállalkozókat, engedély nélkül bontottak le sok bódét és még a bírósági ítéleteket is semmibe vették.

Az új Nagycsarnokot Botka László 2010. szeptember 11-én az önkormányzati választás kampányában adta át, pedig még meg sem volt a használatbavételi engedély. Azt csak 2017. februárban kapta meg a piac.

A kisemmizett kereskedők és az önkormányzat között ugyanis hosszú éveken keresztül zajlottak a perek, vagyis egyetlen kapavágást sem ejthettek volna a területen. Ráadásul a projekt lebonyolításával megbízott önkormányzati cég végrehajtás alatt állt, ezt pedig a pályázati feltételek tiltották.

Az egész visszaélést a Gyurcsány Ferenc idején kiépített uniós pénzelosztó hálózat tette lehetővé,

amelyet szocialista politikusok mozgattak - írja a Pesti Srácok.

A szabálytalan pályázatért a dokumentumok alapján aláírásával maga Botka László polgármester vállalta a felelősséget. A piacot már 2003 óta tervezték, vagyis jó néhány éve volt Botkáéknak arra, hogy rendezzék a tulajdoni és egyéb jogi viszonyokat, ehelyett azonban elsöpörték azokat, akik az útjukban voltak.

Mindössze két kereskedőt kártalanítottak - akár ezt is mutathatná Botka László. Forrás: MTI/Mohai Balázs

A területen 12 pavilon és négy beton alappal megépített üzlet volt. Botka László ahelyett, hogy megegyezett volna a tulajdonosokkal pereskedni kezdett, majd amikor látta, hogy a per nem ér véget a 2010-es kampány előtt egyszerűen ledózeroltatta az általa bódénak nevezett pavilonokat. Később két kereskedőt kártalanítottak összesen kevesebb mint 30 millió forinttal, pedig erre 100 millió forintot tettek félre. Hogy hová lett a 100 millió forintból megmaradt több mint 70 millió forint, azt

a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja

- írja a Pesti Srácok. Ráadásul a pert 2012-ben az önkormányzat el is vesztette. A Kúria kimondta, hogy a dózerolás jogszerűtlen volt. A kereskedők kára 200 millió forint.

A tizenhat kereskedőből mindössze tehát két kereskedőt fizetett ki a szegedi önkormányzat. A többiek egy forintot sem láttak.