Kormányülés: változtatnak a jogszabályokon a biztonság érdekében

Interjú Kormányszóvivő Kovács Zoltán Magyarország kormány nemzetközi szóvivője Nemzetközi Szóvivő Szóvivő politikus történész
Vágólapra másolva!
Nem csak Magyarország, hanem az összes európai állam legfontosabb feladatának nevezte Kovács Zoltán, hogy javítson a biztonsági helyzeten. A kormányszóvivő a mai kormányülés szünetében közölte, hogy ennek érdekében a magyar kormány változtatna a jelenlegi jogszabályi környezeten, a jövő héten pedig abban a kérdésben is döntés születhet, hogy meghosszabbítsák a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Reagált a holland nagykövet komoly diplomáciai surlódást kiváltó nyilatkozatára is, amely kapcsán a magyar kormány elvárja a holland kabinettől, hogy lépéseket tegyen.
Vágólapra másolva!

A magyar emberek biztonsága érdekében változtatni kell a jogszabályi környezeten, ezért a kormány pénteki ülésén az ezzel kapcsolatos munka felgyorsítására kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő a kormányülés szünetében Budapesten.

Kovács Zoltán Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy a belügyminiszter javaslatot tett a kabinetnek a szeptember elején lejáró

tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.

A kérdésben a jövő héten hoznak döntést. Arról, hogy pontosan milyen törvények módosulhatnak majd, Kovács Zoltán kifejtette, hogy egyebek mellett a határvédelmen és a titkosszolgálati tevékenységen lehet a hangsúly.

Mint mondta, jó hír, hogy Magyarországot a világ 10 legbiztonságosabb országa között említik, de "nem dőlhetünk hátra", hiszen az európai biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz mint ebben az évben, illetve a nyár végére. Kovács hozzátette, hogy a biztonsági helyzet javítása nemcsak Magyarország, hanem az összes uniós tagállam legfontosabb feladata.

A holland-ügy

A kormányszóvivő Gajus Scheltema távozó holland nagykövet, a 168 órának adott nyilatkozatára reagálva - a diplomata párhuzamot vont a terrorizmus és a magyar kormány működése között - azt mondta, hogy

Kovács szerint a nagykövet egyértelműen párhuzamot vont a terroristák gondolkodása és a magyar kormány tevékenysége között, ilyen precedens nélküli kijelentésekre pedig semmi szükség nincs sem a kétoldalú kapcsolatokban, sem Európában.

A magyar kormány éppen ezért elvárja Hollandiától, hogy az ügyben lépéseket tegyen.

Azt is hozzátette, hogy elmúlt időszakban több példa volt arra, hogy külföldi diplomaták beavatkoztak a magyar belpolitikába, és olyan hangot ütöttek meg, amelyre sem joguk, a jó ízlés alapján pedig lehetőségük sem lenne.