Szijjártó: Emelik a konzulok számát

Szijjártó Péter
Budapest, 2017. május 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart 2017. május 22-én Egyedül a magyar határkerítés nyújt megbízható védelmet az illegális bevándorlással szemben címmel a külügyminisztériumban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, nyolcvannal növelik a magyar konzulok létszámát, jelentős részüket Nyugat-Európába telepítik.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter azt mondta, megérkezett Olaszországba az ott halálos balesetben meghalt fiatalember apja.

Azt is mondta, a magyar kormánynak sikerült elérnie, hogy

elég legyen egy helyen megjelennie a hivatalos szervek előtt, a tolmácsolást és az egyéb segítséget biztosítják számára.

Információik szerint az édesapa hozzájárult ahhoz, hogy az olasz szervek elvégezzék a boncolást, ami meggyorsítja az ilyenkor szükséges folyamatokat.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter azt mondta, a rendőrség, illetve a hivatalos szervek bevonásával folyik a vizsgálat a zuhanás okának megállapításáért.

Georgiában egy négyfős magyar kiránduló csapat egyik tagját fejen talált egy kő, amely gleccserolvadás miatt hullott le.

Az életét már nem lehetett megmenteni.

A csapat tagjai nem hegymászók, hanem túrázók voltak, mind a négyen regisztráltak konzuli védelemre. Szijjártó Péter szerint a szükséges konzuli segítséget megadják, ígéretet kaptak arra, hogy a helyi eljárás nem akadályozza a holttest hazaszállítását.

Kérdésre válaszolva azt mondta, Európa biztonsági helyzete soha nem volt olyan rossz a modern történelmi korszakban, mint most, és a terrorfenyegetettség soha nem volt ilyen súlyos.

A külföldre utazóktól fokozott elővigyázatosságot, előzetes tájékozódást és konzuli regisztrációt kért a külügyminiszter, illetve azt, hogy biztosítás nélkül ne induljanak útnak.