Döbbenetes leleplezés: a terroristák akadály nélkül jutnak hamis útlevélhez Németországban

Vágólapra másolva!
A német közszolgálati csatorna járt utána annak a kérdésnek, hogy mi a helyzet a hamis papírok piacán. A téma azért aktuális Németországban, mert a tavaly karácsonyi berlini mészárlás elkövetőjéről kiderült, hogy 14 különböző személyazonosság alatt tartották nyilván a hatóságok. A ZDF sokkoló részletekre bukkant, a Facebookon kamu szír útlevélhez is hozzájutottak. A probléma mérete brutális lehet, egy rendőrségi igazgató szerint akár milliók is élhetnek hamis dokumentumokkal Németországban. 
Vágólapra másolva!

Tizenkét ember halála kellett ahhoz, hogy kiderüljön, milyen könnyű hamis személyazonosító dokumentumokhoz hozzájutni Németországban. A Focus.de a tavaly december 19-én elkövetett, berlini gázolásos merénylet kapcsán ír erről, a tunéziai elkövetőről, a később Milánóban lelőtt Anis Amriról ugyanis kiderült, hogy párhuzamosan 14 név alatt tartották nyilván a német hatóságok.

A berlini halálkamion Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A német lap idézi a ZDF közszolgálati csatorna gyűjtését, a rendőrségi adatokra támaszkodó statisztika szerint tavaly

3111 esetben történt kísérlet hamis papírok megszerzésére, amely azt jelenti, hogy 2015-höz képest (1565 eset) 99 százalékos növekedés következett be ezen a téren.

Szakértők ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy a tényleges számok ennél jóval magasabbak lehetnek. A ZDF riportja szerint ennek megfelelően nagy bumm látszik a kamu személyes dokumentumok piacán, hamisítóbandák pedig Európa-szerte működnek Görögországtól kezdve Bulgárián át Bécsig és Németországig. Erről Zacharias Kesses beszélt a ZDF stábjának, aki profi hamisítók ügyvédi képviseletét látja el Görögországban. A televízió riportere egy összekötőn keresztül egyébként 350 euróért jutott hozzá egy francia útlevélhez, amely alig egy nap alatt készült el.

Ugyancsak beszerzett egy szír útlevelet is, amely különösen kedveltnek számít a piacon, mivel egy ilyen dokumentummal könnyen menedékkérő státusz nyerhető el.

Egy zárt Facebook-csoportban, ahol szírek adnak információkat egymásnak, rendelte meg a papírokat 500 euróért. Egy egészen hihetetlen történetbe is belefutottak, egy török férfi, aki görögként élt Berlinben, éveken át bérelt autókat a hamis papírjaival, amelyeket aztán külföldön eladott. Eurótízezreket keresett ezzel a módszerrel.

A berlini rendőrség egyik igazgatója, Thomas Simmroß a téma kapcsán azt nyilatkozta, hogy feltételezése szerint akár milliók is élhetnek hamis papírokkal Németországban, amely azért súlyos gond, mert a piti bűnözők mellett a potenciális terroristák is észrevétlenül szerveződhetnek. Csakhogy a probléma kezelésére nem igazán készültek fel a német szervek: az 5500, ilyen célokra telepített ellenőrző hivatalból csupán 250 rendelkezik a szükséges infrastruktúrával a feladat ellátására.